Καλημέρα αγαπημένες φίλες και φίλοι μου. Μία ακόμη μέρα ξεκινάει με το γνωστό πρώτο πρωινό πρόβλημα: τί τρώμε σήμερα; Για μισό λεπτό .. πατατούλες ογκρατέν δεν φτιάξαμε ως τώρα, σωστά; Ένα φαγητό που μπορούμε να απολαύσουμε είτε ζεστό, είτε κρύο.
Μπορεί να σταθεί άνετα ως κυρίως πιάτο, είτε ως συνοδευτικό σε οποιοδήποτε κρεατικό.
Η συνταγή όλη δικής σας..
Πατάτες ογκρατέν
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
3 μεγάλες πατάτες (κομμένες και λίγο βρασμένες)
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
200 γρ. τριμμένα κασέρια
6 φέτες γαλοπούλα ή μπέικον
6 φέτες κασέρι γκούντα
4 αυγά
50 γρ. αλεύρι
50γρ. λιωμένο βούτυρο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. γάλα
Εκτέλεση:
Αφού κόψουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, τις βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις κρυώσουν τις τοποθετούμε με τη σειρά σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί, βουτυρωμένο. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε μία μπασίνα χτυπάμε πρώτα τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι, λιωμένο βούτυρο, τα τρίμματα κασεριού, τις φέτες γαλοπούλας ή του μπέικον σε ροδέλες, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.
Περιχύνουμε όλο αυτό το μείγμα πάνω στις τοποθετημένες πατάτες μας.
Τέλος, βάζουμε από πάνω τις 6 φέτες γκούντα και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά περίπου στους 180-190 βαθμούς στον αέρα.
Μόλις κρυώσει λίγο, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ό,τι δημιουργήσαμε.
Καλή σας επιτυχία!