Καλημέρα σας φίλες και φίλοι του Έμβολος, μετράμε ήδη αντίστροφα για να υποδεχτούμε το 2022. Είθε η νέα χρονιά να αποδειχτεί σημαδιακή και γουρλίδικη και να αφήσουμε πίσω μας μια και καλή αυτό το σαράκι της πανδημίας. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε χοιρινές μπριζόλες στη γάστρα, με ένα μοναδικό τρόπο που σίγουρα θα σας αρέσει αφού η γεύση του είναι -σας το υπογράφω- σπάνια και εξαιρετική!
Η συνταγή όλη δική σας.
Χοιρινές μπριζόλες γάστρας με μουσταρδόμελο και πορτοκάλι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
2 κιλά μπριζόλες χοιρινές κόντρα άκοπες
4 πορτοκάλια
4 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 λεμόνι
Μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
Αλάτι
Ρίγανη
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Μαρινάρουμε τις μπριζόλες μια βραδιά με μιξ που κάνουνε σε μπολ
Χυμό 2 πορτοκαλιών
Χυμό λεμονιού
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Θυμάρι
Ρίγανη
Σε μια λεκάνη βάζουμε τις μπριζόλες και ρίχνουμε το μίγμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα, στην γάστρα κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια. 2 πορτοκάλια στα 4.
Χαράζουμε τις μπριζόλες, βάζουμε σκόρδο μέσα και περιχύνουμε το μίγμα.
Στο φούρνο πρώτα στους 220 βαθμούς μισή ώρα και έπειτα στους 170 βαθμούς τουλάχιστον 2 ώρες.
Αφήνουμε αλλά 15 λεπτά ανοιχτά για να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή πιλάφι ή και τα δύο μαζί.
Για το Κυριακάτικο τραπέζι σας ή το γιορτινό για να το απολαύσουν οι συνδαιτυμόνες σας και να πάρετε τα εύσημα.
Με πολύ εκτίμηση για τούς φίλους της μεγάλης ιστοσελίδας Έμβολος και με πολλές ευχές για την νέα χρονιά.
Χρόνια πολλά!