Οι λουκουμάδες είναι μια αγαπημένη λιχουδιά ειδικά για τις γιορτινές ημέρες… ή αν θέλουμε κάθε ημέρα να είναι γιορτή.
Η χαρά των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Υπάρχουν εννοείται και έτοιμα μείγματα οπότε προσθέτετε μόνον το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι.
Εκτός από μέλι και καρύδια μπορείτε να περιλούσετε τους λουκουμάδες με σοκολάτα. Με παγωτό καϊμάκι ή πορτοκάλι δένουν αρμονικά…
Λουκουμαδάκια πορτοκαλιού
Από την Βασιλική Γιαννοπούλου ιατρό και περίφημη μαγείρισσα, Πάτρα
Υλικά για 6 άτομα
500 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του»
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. κοφτή αλάτι.
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων
480 ml. χλιαρό νερό
1 σφηνάκι λικέρ Grand Marnier ή λικέρ πορτοκαλιού ή μπράντυ
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για το πασπάλισμα
Μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά και με τον γάντζο ζυμώνουμε δυνατά.
Προσθέτουμε το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και καλύπτουμε το μπολ με κουβερτούλα για να είναι ζεστό και να φουσκώσει.
Μετά από μια ώρα τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο με 1 κ.σ. σησαμέλαιο. Ρίχνουμε με ένα κουταλάκι την ανάλογη ζύμη και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Τους σερβίρουμε σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα, με καρύδια, με σουσάμι ή ακόμα και με σοκολάτα.