Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Η ανεμβολίαστη πλευρά της ζωής

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι αι την κάνει)

Γιάννης Καφάτος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Η ανεμβολίαστη πλευρά της ζωής

Οι ανεμβολίαστοι είναι σαν τα άμυαλα ερεθισμένα «παιδιά» της πρώιμης εποχής του AIDS.
Τότε, εκεί στις αρχές των 90’ς, τότε που η ιδιωτική τηλεόραση έκανε τα πρώτα βήματά της στην ελληνική πιάτσα, είχαμε το μπαράζ των δηλώσεων, εκπομπών και λοιπών ταγών της κοινής γνώμης που έβγαζαν πορίσματα και έθιγαν – άγαρμπα ομολογουμένως – την «κατάρα» της εποχής.

Τα θύματα ήταν οπωσδήποτε εξώλης και προώλης και όσοι δεν δεχόντουσαν το προφυλακτικό ως το βασικό μέσο προφύλαξης παρουσιάζονταν και δίνονταν στο αδηφάγο τηλεοπτικό κοινό ως οι βασικοί υπεύθυνοι για την διασπορά της ασθένειας.

Κάπως έτσι και σήμερα έχουμε τους ανεμβολίαστους να μοιάζουν με εκείνους που δεν καταλάβαιναν ότι το AIDS μπορούσε να περιοριστεί με τη χρήση προφυλακτικού στο σεξ, και ότι οι εθισμένοι στα ναρκωτικά δεν έπρεπε να χρησιμοποιούν ο ένας τη σύριγγα του άλλου.

Σας ακούγεται ακραία αυτή η σύγκριση;

Μπορεί και να είναι.

Σήμερα έχουμε τους αντιεμβολιαστές που μας κουνάνε το δάχτυλο και με την ανευθυνότητά τους θέτουν όλους μας σε κίνδυνο.

Σήμερα έχουμε το εμβόλιο που μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού αλλά έχουμε διάφορους που για διάφορους λόγους, μέχρι και για κομματική αντιπαλότητα, λένε όχι στο εμβόλιο.

Τα νέα μέτρα που πραγματικά δημιουργούν μια αναστάτωση στις ζωές μας, με το διαρκές βάλε-βγάλε του πιστοποιητικού και της ταυτότητας για να μπεις κάπου να ψωνίσεις ή να διασκεδάσεις θα έχουν αποτέλεσμα μόνο αν γίνονται έλεγχοι.

Πρέπει να σταματήσει η «ανεμελιά» των ιθυνόντων και να μη σταματήσουν τους ελέγχους μετά από λίγες μέρες γιατί για μια ακόμη φορά τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά. Κι αν και αυτά τα μέτρα μείνουν στα χαρτιά ο ιός θα κυκλοφορεί πιο άνετα με περισσότερα θύματα!

Άλλωστε αυτή είναι η συνήθης πρακτική στη ζωή ημών των νεοελλήνων. Έχουμε νόμους που δεν τους εφαρμόζουμε και ο καθένας αισθάνεται ότι μπορεί να τους παραβεί χωρίς να έχει κανένα κόστος. Κι αυτό συμβαίνει σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Και το κυριότερο είναι ότι δυστυχώς αυτό ισχύει!

Το προφυλακτικό έσωσε ανθρώπους και σώζει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Το εμβόλιο μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού και να σώσει τις ζωές αυτών που αν και εμβολιασμένοι θα νοσήσουν.

Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Εμείς με την προσωπική μας ευθύνη και οι κυβερνώντες με τους συνεχείς ελέγχους!

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΝέο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος
Επόμενο άρθροΑρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ: Οι προστάτες των ανθρώπων – Γράφει ο Θάνος Κάλλης