Χαλβάς σιμιγδαλένιος με άρωμα πορτοκαλιού, αγαπημένο γλυκό που γεννά γευστικές αναμνήσεις. Νόστιμο, φθηνό και εύκολο γλυκό μιας άλλης εποχής όμως την περίοδο της νηστείας είναι αγαπημένο και ευπρόσδεκτο από τους φίλους μας.
Σερβίρεται με πολλούς τρόπους και διανθίζεται με αρώματα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά που αγαπάμε. Η διαδρομή του χαλβά απλώνεται σε όλες τις ηπείρους. Οι ρίζες του όμως βρίσκονται στην Αραβία, το όνομά του το δηλώνει περίτρανα αφού χαλβά σημαίνει γλυκό.
Επειδή δεν μου πολυαρέσουν οι γλυκές γεύσεις μείωσα την ζάχαρη και αντικατέστησα ένα μέρος νερού με χυμό πορτοκαλιού. Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.
Η συνταγή δική σας.
Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου Χριστίνας Ορφανουδάκη.
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
Υλικά
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
3 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρντισμένα
60 γρ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 σφηνάκι Grand Marnier
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
Για το φινίρισμα
1 ξυλάκι κανέλας
Σάλτσα μαύρης σοκολάτας
Αμύγδαλο ολόκληρο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και την φλούδα και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.
Παράλληλα σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα δύο είδη σιμιγδάλι ανακατεύοντας γρήγορα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρντιστεί και να πάρει ωραίο κανελί χρώμα. Θα χρειαστούν 5-6 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε την κανέλα γιατί, αν την ρίξουμε από την αρχή το σιμιγδάλι σκουραίνει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με προσοχή αργά αργά ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Σημείωση Χρειάζεται προσοχή γιατί το καυτό σιμιγδάλι πετάγεται.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τον χαλβά στην φωτιά και ανακατεύουμε προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα, τα γαρύφαλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λικέρ και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ο χαλβάς είναι έτοιμος μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τον βγάζουμε από την φόρμα και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε διακοσμούμε με ένα ξυλάκι κανέλας και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ρίχνουμε λίγη σάλτσα σοκολάτας μαύρης.
Μικρά μυστικά
Aν θέλουμε να καβουρντίσουμε τα αμύγδαλα ή το κουκουνάρι στρώνουμε σε ρηχό ταψί λαδόκολλα απλώνουμε το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 180ο C
Αν μας αρέσει ο χαλβάς γλυκός τότε χρησιμοποιούμαι κανονική ζάχαρη και βάζουμε 3 φλιτζάνια.
Αν δεν μας αρέσει ο χαλβάς με γεύση πορτοκαλιού τότε βάζουμε 4 φλιτζάνια νερό.
Μπορούμε να βάλουμε σταφίδες και καρύδια.
Για ακόμα πιο ανεβαστική γεύση βουτάμε τις σταφίδες στο λικέρ ή την γκράπα.
Aν θέλουμε να δώσουμε «άρωμα σουσαμιού» χρησιμοποιούμε και λίγο σησαμέλαιο αφαιρώντας αντίστοιχα την ποσότητα ελαιολάδου.
Από ζαχαρόπαστα έφτιαξα λουλουδάκια και τα έβαλα δίπλα στον χαλβά στα γενέθλια της φίλης μου ‘Εφης.
———————————————————————————————
Semolina halva with orange
Semolina halva with orange flavor, a favorite dessert that creates delicious memories.
Delicious, cheap and an easy to prepare sweet of another era, but during the fasting period it is loved and welcomed by our friends. Served in many ways and embellished with flavors, nuts and spices we love. The story of halva is spread all over the continents. Its roots though, are found in Arabia, a fact that its name states without doubt, since halva means sweet.
Because I do not prefer the extra sweet tastes, I reduced the amount of sugar and I replaced one part water with orange juice. Try it and I am sure that you will like it.
The recipe is my grandmother’s, Christina Orfanoudaki.
Semolina halva with orange
Ingredients
2 ½ cups brown sugar
3 cups water
1 stick cinnamon
1 piece of orange peel
1 cup fine olive oil
1 cup coarse semolina
1 cup fine semolina
1 cup fresh orange juice
150 g. roasted peeled sliced almonds
60 g. roasted pine nuts
1 shot Grand Marnier
1 tbsp cinnamon powder
1 tsp clove powder
Zest of half an orange –choose one with no wax
For finishing
1 stick of cinnamon
Dark chocolate sauce
Whole almonds
How to prepare
In a saucepan put water and when warm pour the sugar and mix for 3 minutes until it is dissolved.
Add the cinnamon stick and the peel and stir until the syrup becomes thick.
Alongside in a saucepan, heat the olive oil over medium heat and add the two types of semolina, stirring quickly with a wooden spoon until it is roasted and gets a nice cinnamon color. It will take 5-6 minutes. Towards the end add the cinnamon because if we pour it from the beginning the semolina darkens.
Remove the saucepan from the heat and carefully slowly pour the hot syrup to the roasted semolina and stir gently.
Note: Caution because the hot semolina splatters.
Replace the pan with the halva over the heat and stir, add the orange juice, almonds, clove, orange zest, liqueur and pine nuts and continue stirring. Our halva is ready when it unsticks from the walls of the pot.
Pour the halva in a cake pan and allow it to cool well.
Remove from the cake pan and serve.
If we want we decorate with a cinnamon stick and sprinkle with cinnamon and add a little dark chocolate sauce as well.
Small secrets
If you want to roast almonds or pine nuts place in a shallow pan a baking sheet and spread the almond slices and bake in a well preheated oven for 5 minutes at 180 °C.
If we like our halva sweet then use 3 cups of regular sugar.
If we do not like halva with orange flavor then put 4 cups of water.
We can put raisins and walnuts.
For an even more uplifting flavor dip the raisins in liqueur or grappa.
If we want to give a “sesame flavor” use a little sesame oil respectively subtracting the quantity of olive oil.
From sugar paste I made small flowers and placed them beside the halva at the birthday of my friend Efi.