Greek Moussaka.. – Μουσακάς – Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι με ό,τι πιο ελληνικό!

Ελένη Σιδηροπούλου
Ελένη Σιδηροπούλου

Τι να πρωτοπούμε και να σχολιάσουμε για τον περίφημο ελληνικό μουσακά, ένα όνομα ξακουστό όσο και η Ακρόπολη! Η φήμη του εδώ και δεκαετίες, βαθιά ριζωμένη στην πολιτισμική γαστρονομική μας κουλτούρα, αποτελεί δέλεαρ και σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας για κάθε ξένο επισκέπτη.

Οπότε εμείς φίλες και φίλοι μου, μέσα από την αγαπημένη στήλη του Έμβολος, οφείλουμε να «φωτίσουμε» όλες τις πτυχές και τα μυστικά του γνήσιου παραδοσιακού μουσακά. Έτσι για να αποχαιρετίσουμε το καλοκαιράκι με μία τελευταία νότα κορυφαίας νοστιμιάς!

Μουσακάς 3

Μουσακάς, γνήσιος και μοναδικός!

Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά για 6 άτομα:

Για τα λαχανικά μας θα χρειαστούμε:

5 μεγάλες πατάτες

4 μεγάλες μελιτζάνες

3 μέτρια κολοκυθάκια

Για τον κιμά μας θα χρειαστούμε:

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. σάλτσα ντομάτας

Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο, ρίγανη, κάρυ, κόκκινο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

1,5 λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

6 κ.σ. κορν φλάουρ

2 κρόκους αυγών

2 κ.σ. διάφορα τριμμένα κασέρια

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο μοσχοκάρυδο

Μουσακάς

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε, όπως και τα λαχανικά μας σε φέτες και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν με λίγο ελαιόλαδο, για μισή ώρα περίπου.

Για πιο ελαφριά γεύση και φυσικά με λιγότερες θερμίδες.Ρίχνουμε αλάτι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει, έπειτα το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον πελτέ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τον κιμά, τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Για τη μπεσαμέλ:

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρύο γάλα, το κορν φλάουρ και τα βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα μας προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει μία βελούδινη κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά  ρίχνουμε τα αυγά και τα κασέρια μας.

Μουσακάς 2

Σε ένα ταψί στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και συνεχίζουμε πάλι με πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και τέλος προσθέτουμε τη βελούδινη μπεσαμέλ μας.

Μουσακάς 1

Ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς περίπου για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει!!

Καλή σας επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 17-09-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου 2021