Χειροποίητο ψωμί στη γάστρα – Τραγανή και γευστική απόλαυση!

Χειροποίητο ψωμί στη γάστρα
Ελένη Σιδηροπούλου
Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Τι πιο ωραίο να κάνουμε το δικό μας χειροποίητο και ζεστό ψωμάκι!

Ένα ψωμί εύκολο, που δε χρειάζεται να ζυμώνουμε πολλή ώρα, παρά μόνο να κάνουμε μερικά διπλώματα.

Σκέτη απόλαυση, τραγανό και πεντανόστιμο.

Χειροποίητο ψωμί στη γάστρα 1

Χειροποίητο ψωμί στη γάστρα

Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά που θα χρειαστούμε:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ. σκληρό αλεύρι

200 γρ. κίτρινο αλεύρι

Σύνολο δηλαδή 1 κιλό Αλεύρι

60 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά

1, 5 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

700 γρ. χλιαρό νερό, όχι καυτό

Και λίγο λάδι στα χέρια!

Χειροποίητο ψωμί στη γάστρα 2

Τρόπος παρασκευής:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, χωρίς να παιδεύουμε το ζυμάρι μας, κάνοντας μόνο μερικά διπλώματα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας για κανένα δίωρο. Ή ακόμα καλύτερα, το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα 12ωρο.

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι εξής:

Ανάβουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα τη γάστρα μαζί με το καπάκι της για 45 λεπτά μέχρι να κάψει καλά.

Ύστερα, όταν βάλουμε τα ψωμιά μέσα στη γάστρα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι. Μετά βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα και αφήνουμε να ψηθούν τα ψωμιά για άλλα 15 λεπτά περίπου,  μέχρι να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε από τη γάστρα και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά. Μετά απολαμβάνουμε.

Χειροποίητο ψωμί στη γάστρα 3

Βγαίνουν 2 ψωμιά.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2024