Βότανα για την καταπολέμηση του άγχους

Τα βότανα βοηθούν με μεγάλη επιτυχία στην καταπολέμηση του άγχους.

Το άγχος είναι μια κατάσταση ψυχοσωματική κατάσταση, η οποία εν δυνάμει προκαλεί σωματικές ή ψυχικές αντιδράσεις του οργανισμού μας που μακροπρόθεσμα αποβαίνουν βλαβερές για την υγεία.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ψυχοσωματικές συνέπειες διότι προκαλεί τη κινητοποίηση του συμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος και την έκκριση κάποιων ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη.

Οι ορμόνες αυτές είναι ο φυσικός τρόπος άμυνας που έχει ο οργανισμός μας, για να μας θέτει σε εγρήγορση όταν ανιχνευτεί κάποιος κίνδυνος, ένα κληροδότημα από την εποχή που το ανθρώπινο είδος μαχόταν καθημερινά για την ίδια του την ζωή.

Η αδυναμία του ανθρώπου να ανταπεξέλθει στις υπέρ – αυξημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τρόπο ζωής και εργασίας στην σημερινή κοινωνία, τον οδηγεί στην εμφάνιση άγχους και στην αναίτια υπερέκκριση των προαναφερθέντων ορμονών, οι οποίες αλληλεπιδρούν με το νευρικό μας σύστημα, φθείροντας και άλλα οργανικά συστήματα, όπως το ανοσοποιητικό.

Οι συνήθεις εκδηλώσεις σωματικά του άγχους περιλαμβάνουν ταχυκαρδίες, εξάντληση, αϋπνία, ημικρανίες και γαστρεντερικές διαταραχές

Ευρέως διαδεδομένες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και αρωματικών φυτών σε πολλούς συμπολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι επιλέγουν αντί βραδινού γεύματος, ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα, προκειμένου να αποφορτιστούν από την υπερένταση της ημέρας.

Τα δεκάδες προβλήματα που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ημέρας, λειτουργούν ανασταλτικά σε σχέση με το βραδινό ύπνο και γι’ αυτό το λόγο αρκετοί Βολιώτες επιλέγουν βότανα με αγχολυτικές ιδιότητες, για ευνόητους λόγους. Η παραπάνω τάση είναι ευδιάκριτη στην εμπορική ζήτηση των βοτάνων κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συμπολίτης κ. Νίκος Πανουτσόπουλος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με βότανα, μπαχαρικά και είδη υγιεινής διατροφής, «διαπιστώνω, τα τελευταία κυρίως χρόνια, ότι ο κόσμος στρέφεται στα βότανα που έχουν θεραπευτικές δράσεις, όχι μόνο για ηρεμία, αλλά και για ευεξία».

«Τα βότανα και τα φυτά που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες είναι «η λουΐζα, το μελισσόχορτο, η πασιφλόρα, η βαλεριάνα, κατ’ εξοχήν, το τήλιο και ο κράταιγος. Αυτά είναι τα βότανα που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση για ανθρώπους που θέλουν να χαλαρώσουν και να έχουν ένα ήσυχο ύπνο. Πολλοί μου το λένε αυτό», επισημαίνει ο κ. Πανουτσόπουλος, ο οποίος αναφέρει παράλληλα ότι υπάρχει ζήτηση για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, πέραν της βραδινής, όπου, όμως, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

ΧΡΗΣΗ

Βασιλικός : Βράζουμε αποξηραμένο βασιλικό για πέντε λεπτά και έχουμε ένα ευεργετικό αφέψημα κατά του άγχους.

Βαλεριάνα : ένα βότανο με ιδιαίτερα διαδεδομένες ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, έχει τονωτική δράση στο νευρικό σύστημα και χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Μαντζουράνα : αφέψημα από τα φύλλα της 1-2 φορές την μέρα.

Χαμομήλι : έχει ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες. Βράζουμε το χαμομήλι και το αφήνουμε για 9 λεπτά πριν το σουρώσουμε

Βάλσαμο : χρησιμοποιείται εκτενώς στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και μάλιστα με καλά αποτελέσματα αναφέρουν έρευνες. Έχει ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες και ανακουφίζει πολλά από τα συμπτώματα του άγχους. ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή από ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία με κυκλοσπορίνες ή που πάσχουν από νόσο του ήπατος.

Η τσουκνίδα είναι επίσης μεγάλο κεφάλαιο, όπως και ο κράταιγος, που έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό και ονομάζεται «το βότανο της καρδιάς». «Τα βότανα είναι πάρα πολύ οικονομικά και αποτελεσματικά και αποτελούν οικονομική λύση σε σχέση με την ευεργετική τους δράση», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «το τσάι του βουνού είναι ένα βότανο που βρίσκεται χαμηλά στο ράφι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να το πίνουμε καθημερινώς, διότι εκτός του ότι έχει πολύ ωραία γεύση, και αρέσει στον κόσμο, βοηθάει πάρα πολύ στο αναπνευστικό. Είναι αποτελεσματικό στο βήχα κι οπωσδήποτε έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ενισχύοντας, παράλληλα, την άμυνα του ανοσοποιητικού». Για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, ορισμένοι απολαμβάνουν μείγμα βοτάνων, το οποίο αποτελείται από συνδυασμό τήλιου, βαλεριάνας, πασιφλόρας, κράταιγου και μελισσόχορτου, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Πανουτσόπουλος «μπορεί να τα απολαύσει κανείς και μεμονωμένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του».

Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι παραμένει διαχρονική η αξία και σημασία των βοτάνων, από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι σήμερα, πολύ δε περισσότερο, σε εποχές κρίσης.

Προηγούμενο άρθροΠλατύ: Σε αδιέξοδο οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Πλατέος. Επιβάλλεται να δώσει λύση το Υπουργείο Παιδείας
Επόμενο άρθροΔείτε τα χωριά του Δήμου Αλεξάνδρειας από ψηλά – Άραχος, Λιανοβέργι, Παλαιοχώρι – βίντεο Σειρά1η