Ζυγώνοντας το καλοκαιράκι το κεράσι άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται, το κορυφαίο καλοκαιριάτικο φρούτο για μένα. Κεράσια μπορείτε να απολαύσετε είτε φρέσκα, είτε βάζοντάς τα σε διάφορα γλυκά όπου προσφέρουν τη δική τους ξεχωριστή γεύση. Θα σας δείξω λοιπόν τώρα και τη δική μου συνταγή. Για να απολαμβάνετε το δικό σας σπιτικό γλυκό του κουταλιού, με κεράσι αυτή τη φορά.
Γλυκό κεράσι
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Εδώ είναι και η συνταγή:
1200 γρ. κεράσια και μάλιστα πετροκέρασα
800 γρ. ζάχαρη
1/ 2 ποτήρι νερό
2 βανίλιες
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Αφού βγάλουμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Βάζουμε κάτω κάτω τα μισά κεράσια, μετά τη μισή ζάχαρη και πάλι το ίδιο, κεράσια ζάχαρη εναλλάξ. Αφήνουμε στο ψυγείο για 6 με 7 ώρες, μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Έπειτα ξεκινάμε να τα βράσουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με το νερό και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε το μάτι και συγχρόνως ξαφρίζουμε.
Τα βράζουμε για 15 λεπτά και μετά τα κατεβάζουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Κατόπιν τα ξαναβάζουμε στη φωτιά για άλλα 15 λεπτά και τα τελευταία 5 λεπτά πριν σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε το λεμόνι και το κλωνάρι από την αρμπαρόριζα. Η αρμπαρόριζα προσφέρει μία ιδιαίτερη γεύση.
Μόλις κρυώσουν λίγο τα κεράσια, τα αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλή σας επιτυχία!