Η Σηλυβρία (Silivri) είναι μια παραθαλάσσια πόλη των 220.000 κατοίκων, 60 χιλιόμετρα πριν την Κωνσταντινούπολη.
Γύρω στα 25 χιλιόμετρα από την Τσατάλτζα (Çatalca), τα πάτρια εδάφη των παππούδων μου. Πήγα πολλές φορές και έμεινα σε φίλους. Έχει πολλές ψαροταβέρνες και οφείλω να ομολογήσω ότι στο ψάρι είναι πολύ τεχνίτες και οι πρώτοι μάστορες.
Μια βραδιά πήγαμε στην παραθαλάσσια ψαραγορά τους που έχει και ψαροταβέρνες πάνω σε προβλήτα. Αφού απολαύσαμε τα διάφορα μεζεδάκια και ψαρικά, στο τέλος ήρθε μια πιατέλα με ψαρόσουπα. Εκεί ήταν που έδωσα τα ρέστα μου και τα συγχαρητήρια στον μάγειρα. Ρώτησα τι ψάρι είναι και μου είπε μπακαλιάρος (mezgit) και εννοείται έμαθα την συνταγή την οποία και σας παρουσιάζω
Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
πατατούλες baby (μπέϊμπι) με τη φλούδα τους
καρότο
σέλινο
κρεμμύδι
αλάτι
λεμόνι
αλεύρι
βούτυρο
Εκτέλεση:
Στην κατσαρόλα όλα τα υλικά με νερό και βράζουμε κανονικά (εγώ τα έβρασα στη σόμπα).
Λίγο πριν σβήσουμε, ρίχνουμε χυμό λεμονιού με αλεύρι χτυπημένο, αλάτι και το βούτυρο.
Μια βράση 2-3 λεπτά και είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με λεμόνι και μαύρο πιπέρι προαιρετικά.
Ένα τσιπουράκι για ξεκίνημα και ένα κρασάκι άσπρο είναι ό,τι πρέπει.
Με πολύ μεράκι για όλους τους φίλους του Έμβολος!