Μια γευστική δημιουργία με αρώματα της Σάμου, ειδικά για την Σαρακοστή. Οι θάλασσες του νησιού «δίνουν» τα καλύτερα χταπόδια και οι φαβοκεφτέδες είναι ονειρικοί.
Ο executive chef Ασλάνης Παντερλής μας ετοιμάζει μια γευστική δημιουργία με άρωμα θαλασσινό, αλλά και γήινο. Συνδυασμός γεύσεων που θα διανθίσουν την νηστίσιμη κουζίνα, του πανέμορφου νησιού της καρδιάς μας. ..
Συνδυάζεται με το περίφημο κρασί του ΕΟΣ Σάμου, που παράγουν τα κρασιά των Θεών… η επιλογή δική σας.
Χταπόδι με κόκκινο λάχανο, σαμιώτικο κρασί και φαβοκεφτέδες
Από τον Ασλάνη Παντερλή, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας
Υλικά για τους φαβοκεφτέδες
500 γρ. φάβα καθαρισμένηe
1 ξερό κρεμμύδι
1 ποτήρι λευκό κρασί «Μοσχάτο Άσπρο» του ΕΟΣ Σάμου
Αλάτι, πιπέρι
Ζωμό λαχανικών
Για το πανάρισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγών
γάλα
φρυγανιά
Υλικά για το χταπόδι
1 Χταπόδι (μέτριο)
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. ξύδι
1 ποτήρι κρασιού SAMOS VIN DOUX
1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
2 φύλλα σέλινο
2-3 κόκκους πιπέρι
2-3 κόκκους μπαχάρι
½ κόκκινο λάχανο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
Τρόπος παρασκευής
Σοτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο, το χταπόδι, σε μία κατσαρόλα.
Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά να σοταριστούν.
Σβήνουμε με Samos Vin Doux και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.
Αφήνουμε να σιγοβράσει το χταπόδι και ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μετά από 1 ώρα, προσθέτουμε όλα τα αρωματικά στοιχεία. Το χταπόδι παίρνει ένα έντονο χρώμα από το κόκκινο λάχανο. Βράζουμε μέχρι να «μελώσει».
Αφαιρούμε το χταπόδι και με το ραβδομπλέντερ λιώνουμε όλα τα υλικά για να γίνουν σαν κρέμα κόκκινη.
Ετοιμάζουμε τους φαβοκεφτέδες
Σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τη φάβα μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σε ελαιόλαδο. Θωρακίζουμε ελαφρά και σβήνουμε με το «Μοσχάτο Άσπρο», το λευκό ξηρό κρασί του ΕΟΣ Σάμου. Προσθέτουμε ζωμό λαχανικών σε αρκετή ποσότητα, ώστε να βράσει η φάβα. Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει.
Μόλις βράσει, τη χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές. Την αφήνουμε να κρυώσει και την αδειάζουμε σε στρογγυλές φόρμες σιλικόνης. Βάζουμε στη κατάψυξη μέχρι να παγώσει το μίγμα.
Αλευρώνουμε τους φαβοκεφτέδες.
Τους πανάρουμε με κρόκους αυγών, χτυπημένους με λίγο γάλα.
Τους περνάμε από τη φρυγανιά και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Σερβίρουμε μαζί με το χταπόδι και τη σάλτσα λαχανικών.
Συνδυάζεται με το περίφημο κρασί του ΕΟΣ Σάμου, που παράγουν τα κρασιά των Θεών… η επιλογή δική σας.
Καλή επιτυχία και… καλή νηστεία!