Ένα φαγητό με γεύση μεστή και δυναμική, είτε ως μεζές ή ως κυρίως πιάτο, μια συνταγή χορταστική που θα συγκαταλέξετε στις αγαπημένες σας.
Γίνεται εύκολα και συναντάται σε πολλές παραλλαγές. Αν δε θέλετε το λουκάνικο μπορείτε να μην βάλετε. Σε κάποιους αρέσει στην κατσαρόλα, γούστα είναι αυτά.. Τη συνάντησα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από ταξίδια που έχω κάνει και δεν λησμονούσα συχνά πυκνά να τη γευτώ. Στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων για παράδειγμα, δοκίμασα την εκδοχή της με χόρτα πολύ διαφορετική και αξιόλογη πραγματικά.
Αυτή που σας παραθέτω την πρωτοδοκίμασα στα βουνοχώρια της Κάζας. Δεν έχασα την ευκαιρία να ρωτήσω και να μάθω τη συνταγή, που σας τη χαρίζω με περίσσεια αγάπη.
Φασουλοταβάς με χωριάτικο λουκάνικο
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
600 γρ. φασόλια γίγαντες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
πάπρικα γλυκιά
μαϊντανό
αλάτι
ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
1 λουκάνικο χωριάτικο
μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πριν ξεκινήσουμε ένα μικρό μυστικό: Αν δεν έχετε φουσκώσει τα φασόλια από το βράδυ, δώστε τα μια βράση για 3 λεπτά και αφήστε τα μίση ώρα. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει, θα βράσουν πολύ γρήγορα.
Όπως ανέφερα και πριν, αφού προετοιμάσουμε τα φασόλια (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) τα στραγγίζουμε.
Τα βράζουμε κανονικά με νερό κι ένα ολόκληρο κρεμμύδι που έπειτα το αφαιρούμε.
Στραγγίζουμε κρατώντας λίγο ζωμό και μετά βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στο ταψί, σκεπάζοντας με το ζωμό.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου μια ώρα. Στα τελευταία 15 λεπτά βάζουμε το γκριλ να ροδίσουν.
Καλή όρεξη!