Σίγουρα έχετε καταλάβει το πόσο λάτρης της τοπικής παράδοσης είμαι, κυρίως αυτής των πατροπαράδοτων γεύσεων.
Τα Ναουσαίικα ή κεφτεδάκια με άρμη όπως ονομάζονται στα μέρη μας έφτιαξα σήμερα και σας τα προτείνω με ..κλειστά μάτια! Η μάνα μου τα έφτιαχνε -όταν το επέτρεπαν τα οικονομικά μας- με πολύ μεράκι αφού είχε αδερφή στη Νάουσα Ημαθίας, ακολουθώντας πιστά τη γνήσια συνταγή.
Εγώ τα μαγείρεψα αναπολώντας την παιδική μου ηλικία με ένα νοσταλγικό flash back στα χρόνια της αθωότητας.
Η συνταγή δική σας.
Κεφτεδάκια Ναουσαίικα
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1/2 κιμά ανάμικτο (μπορείτε να πάρετε και έτοιμο από κρεοπωλείο ή όπως ξέρετε να τον κάνετε)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
Για το τηγάνισμα
κλασσικά σπορέλαιο και αλεύρι.
Εκτέλεση:
Πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες τα κεφτεδάκια.
Τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ελαφρώς. Σε καθαρό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το αλεύρι.
Στον πελτέ αραιωμένο με αρκετό νερό προσθέτουμε να πάρει μία βράση και τα κεφτεδάκια αμέσως μετά με το αλάτι τους (εγώ πάντα βάζω μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη όπου υπάρχει πελτές τομάτας).
Σε σιγανή φωτιά βράζουμε περίπου 15 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο αυτό τον χρόνο.
Συνοδεύονται με πιλάφι, μακαρόνια ή πατάτες.
Καλή σας όρεξη!