Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Μαθηματικά στερεότυπα

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)

Γιάννης Καφάτος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Μαθηματικά στερεότυπα

Δεν είμαι καλός, ακόμη και στα απλά μαθηματικά, κι όμως δε μου το χτύπησε κανείς ως κουσούρι

Οι πολιτικοί μας έχουν αυτή τη μανία: Ν’ απαντάνε γρήγορα σε ό,τι συμβαίνει . Μπορεί να μη θέλουν οι ίδιοι και να τους παίρνουν στο λαιμό τους οι σύμβουλοί τους, αλλά πάντως η τελική ευθύνη είναι δική τους.

Η δήλωση του κυρίου Γαβρόγλου περί αδυναμίας γυναικών στα μαθηματικά απαντώντας στις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας ήταν άκομψες, σεξιστικές και αναπαρήγαγαν τα θλιβερά στερεότυπα που εμείς οι άντρες, και πολλές γυναίκες, συντηρούμε για τις γυναίκες.

Να πω εδώ, ότι ο κύριος Γαβρόγλου αδίκησε τον εαυτό του, την κατάρτιση και το ήθος του με τη δήλωση αυτή. Με ενόχλησε επίσης που αντί να πει μια ωραία καραμπινάτη «Συγγνώμη», ως είθισται πλέον, την είπε μέσω Θηβών και με πολλά διόδια και παρακάμψεις.

Δεν είναι του παρόντος να σχολιάσω και την δημιουργική αριθμητική της Υπουργού Κεραμέως. Δεν είναι αυτό το θέμα μου.

Το θέμα μου είναι τα στερεότυπα που έχουν θύματα τις γυναίκες και τα οποία αναπαράγονται τόσο πολύ που μερικές φορές γίνονται αυτό που λέμε κοινό κτήμα.

Αυτά ξέρεις, στο είπα παραπάνω, δεν είναι μόνο οι άντρες που τα συνδαυλίζουν. Είναι και πολλές γυναίκες, μεγαλύτερες κυρίως αλλά και νεότερες που έχουν μεγαλώσει ως «παρακατιανές» στο ίδιο τους το σπίτι.

Αυτή είναι η ουσία. Αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε ως κοινωνία. Να σταματήσουμε να στοχοποιούμε άτομα με βάση το φύλο τους. (Ας ξεκινήσουμε από εκεί και πιο εύκολα θα περάσουμε σε πιο βαριές μορφές πάλης όπως το να αποδεχόμαστε τον σεξουαλικό, θρησκευτικό και δεν ξέρω ‘γω ποιον άλλο προσανατολισμό του ατόμου!!!)

Όταν υπάρχει Λυκειάρχης λέει στην έναρξη της χρονιάς «και οι κοπέλες να μη ντύνονται προκλητικά» καταλαβαίνεις ότι έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε μια κοινωνία που θα μας θεωρεί όλους ίσους ασχέτως του φύλου μας.

Ο δρόμος είναι δύσβατος γεμάτος μαμάδες, μπαμπάδες, αδελφούς, αδελφές, γυμνασιάρχες, διευθυντές κλπ που με την δύναμη της θέσης τους επιβάλλουν το λόγο τους.

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να το προσπαθούμε και να το κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας.

Είμαι τόσο κακός στα μαθηματικά, μιλάμε ακόμη και για απλούς υπολογισμούς. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχίσω…

 

Γιάννης Καφάτος
Προηγούμενο άρθροΚύπρος: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η τετραμερής άσκηση ΕUΝΟΜΙΑ ανοικτά της Κύπρου
Επόμενο άρθροΟΗΕ: Συνολικά 463 εκατομμύρια παιδιά στερήθηκαν εντελώς την εκπαίδευση λόγω της πανδημίας COVID-19