Χορτοτυρόπιτα της Άνοιξης – Όλα τα αρώματα της φύσης…

Λατρεύω τις πίτες της άνοιξης γιατί έχουν μεγάλη ποικιλία χόρτων και αρωματικών.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι παπαρούνες, οι καυκαλήθρες και τα μυρώνια, που θα βρούμε τέτοια εποχή στη λαική, δένουν αρμονικά με τα υπόλοιπα χόρτα και δίνουν την δική τους γευστική πινελιά. Τα τυριά χαρίζουν μαζί με το αυγό μια αρμονία ξεχωριστή.

Η χορτοτυρόπιτα γίνεται πολύ εύκολα και με έτοιμο φύλλο για να μην μπούμε στη διαδικασία του ανοίγματος.

Εμένα μου αρέσει στη χορτόπιτα να βάζω διάφορα τυριά εκτός της φέτας που είναι σίγουρη, έτσι διανθίζω την πίτα με κάποιο καπνιστό τυρί και ροκφόρ που είναι αγαπημένο μου.

Η ΄Εφη όμως προτιμά ρεγγάτο και φέτα.

Επίσης μπορείτε όταν χτυπάτε τα αυγά να βάλετε και λίγο μοσχοκάρυδο και ακόμα να ραντίσετε το φύλλο με λίγο ούζο για extra άρωμα.

Πάντως οι πίτες είναι χαραγμένες στο Dna του Έλληνα οπότε είναι πάντα καλοδεχούμενες.

Η αλήθεια είναι ότι οι πίτες της Έφης είναι μούρλια… και φαίνονται.

Χορτοτυρόπιτα της Άνοιξης 1

Χορτοτυρόπιτα της Άνοιξης

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικό

8 φύλλα από ένα πακέτο φύλλο κρούστας

2 κιλά διάφορα φρέσκα χόρτα όπως ζοχούς, σπανάκι, ξινήθρες, ραδίκια, αλεντρίδες, καυκαλήθρες, παπαρούνες, μυρώνια

Μισό ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Μισό φλιτζάνι φέτα τριμμένη, σπασμένη με το πιρούνι

Μισό φλιτζάνι τυρί ρεγγάτο ή γραβιέρα, τριμμένη

2 φρέσκα αυγά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Χορτοτυρόπιτα της Άνοιξης 2

Τρόπος Παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα αρωματικά.

Τα κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι ψιλά, περίπου 4 εκ. και τα στύβουμε με το χέρι στο σουρωτό.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα χόρτα μέχρι να μαραθούν. Επειδή η ποσότητα είναι μεγάλη τα βάζουμε σε τρεις δόσεις και τα βγάζουμε σε ένα ταψί.

Στο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο και προσθέτουμε τα χόρτα που ήδη έχουν μαραθεί και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και τα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Στον πάγκο ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί επιλέγοντας το μέγεθος με το πόσο ψηλή ή λεπτή θέλουμε να είναι η πίτα.

Χορτοτυρόπιτα της Άνοιξης 3

Στρώνουμε το ένα φύλλο και λαδώνοντας στρώνουμε άλλα 3 φύλλα.

Ρίχνουμε τη γέμιση με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια και καλύπτουμε με ένα φύλλο, λαδώνουμε και στρώνουμε 2 ακόμα.

Το τελευταίο φύλλο το περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και το ραντίζουμε με ούζο ή νερό.

Χαράζουμε τα φύλλα σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα ή πάνω κάτω βάζοντας την πίτα στην τελευταία σχάρα και αφήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει το φύλλο της πίτας.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα χωρίς να την σκεπάσουμε για να μείνει το φύλλο τραγανό.

Μετά από 40 λεπτά κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 14-05-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 14 Μαΐου 2021