Ρολό κιμά με γραβιέρα και αρωματικά – Μια γευστική δημιουργία που ξεχειλίζει νοστιμιά

Μια ασφαλής επιλογή που αρέσει σε όλους και την συνδυάζουμε με ότι μας αρέσει. Μπορούμε στη μέση να βάλουμε ολόκληρα φρέσκα βραστά αυγά, ντομάτα, πράσο, τυρί κασέρι ή φέτα ή μπέικον ή καρότο ή κολοκύθι. Αν θέλουμε να ανεβάσουμε τη γεύση ακόμα περισσότερο προσθέτουμε στα τυριά και λίγο ροκφόρ ή μπλε τυρί.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε και να ψήσουμε το ρολό σε ταψί ή ακόμα να το βάλουμε σε φόρμα του κέικ με λαδόκολλα και να φτιάξουμε το ρολό σε επίπεδα και στη μέση η γέμιση.

Το σερβίρουμε με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές ή ακόμα και ψητές ή πουρέ λαχανικών ότι και αν επιλέξουμε δένει αρμονικά με το ρολό.

Αν μας αρέσει μπορούμε να το περιχύσουμε με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό. Η επιλογή δική σας.

Ρολό κιμά με γραβιέρα και αρωματικά 1

Ρολό με γραβιέρα και αρωματικά

Από την Ελένη Πολέμη, Θεσσαλονίκη

Υλικά

900 γρ. μοσχαρίσιο κιμά λάπα, περασμένο δύο φορές

250 γρ. γραβιέρα Νάξου, κομμένη σε μπαστούνια

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο

3 αυγά

2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή

50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

Μισό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ρίγανη

Αλάτι

Μια πρέζα καπνιστή πάπρικα

Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια

Ρολό κιμά με γραβιέρα και αρωματικά

Τρόπος παρασκευής

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, την πάπρικα, την φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά τον κιμά και τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου ίσως και περισσότερο.

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τον ζυμώνουμε και λίγο και τον απλώνουμε στον πάγκο ανοίγοντάς τον λίγο σε μια επιφάνεια, με τη βοήθεια και του πλάστη αν θέλουμε.

Ακριβώς στη μέση βάζουμε τη γραβιέρα και κλείνουμε τον κιμά ρολάροντας σφικτά.

Αν θέλουμε δένουμε και με ένα σχοινάκι να σταθεί.

Βάζουμε στο ταψί το ρολό και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-55 λεπτά.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το ρολό να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε φέτες.

Το σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας ή λαχανικών.

Προηγούμενο άρθροΦιογκάκια αλμυρά και γλυκά – Μαγικές γεύσεις για κάθε γούστο!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 21 Μαΐου 2021