Ένα φαγάκι που είναι ότι πρέπει για αποτοξίνωση μετά τα διατροφικά ατοπήματα των Χριστούγεννων. Ιδιαίτερης διατροφικής αξίας και πολύ νόστιμο και γρήγορο.
Το φρέσκο ψωμάκι του πάει τρέλα και ακόμα καλύτερα το «ξεροψημένο». Μου αρέσει πολύ να το συνδυάζω και με τυρί φέτα τις ημέρες που δεν υπάρχει νηστεία.
Με πέστροφα καπνιστή «δένει» αρμονικά, όπως επίσης και με τις αντζούγιες ή ακόμα και με λουκάνικα ροδοψημένα στο γκριλ.
Η συνταγή είναι από την Άννα και την μοιράζομαι μαζί σας.
Αρακάς Λαδερός Λεμονάτος
Από την Άννα Καταχανά, δεινή μαγείρισσα
Υλικά
500 γρ. αρακάς κατεψυγμένος ή φρέσκος το καλοκαίρι
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 πράσο μέτριο, ψιλοκομμένο μόνο το λευκό του μέρος
3 πατάτες κομμένες σε κύβους ή λίγο μεγαλύτερες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 καρότα κομμένα σε φετούλες ή ζουλιέν δηλ. σε μπαστουνάκια
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
Λεμονοχυμός από 1 ζουμερό λεμόνι και λίγο παραπάνω
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα πλατιά βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα και το πράσο για 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και τον αρακά και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή απλά ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί ο αρακάς.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι πατάτες, χωρίς να λιώσουν.
Τότε προσθέτουμε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να «μελώσει» το φαγητό μας. Τελευταία στιγμή ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε τον αρακά σε βαθύ πιάτο.