Η μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ είναι πολύ γνωστή και βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο της Δωρίδας, ανάμεσα σε βουνά σε μια υπέροχη φύση, λίγο έξω από το χωριό Τρίκορφο.
Το καμπαναριό της είναι περίφημο όπως και η συγκλονιστική θέα από τα υψώματα συγκλονιστική στον Κορινθιακό, στη Βόρεια Πελοπόννησο και τα παράλια της Φωκίδας. Τα προϊόντα της μονής μοναδικά. Οι μοναχοί καλλιεργημένοι και ιδιαίτερα φιλόξενοι που είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω, όταν έκανα το ρεπορτάζ για το βιβλίο μου Στερεά Ελλάδα «Πάρε μια γεύση» μια έκδοση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η Ιερά Μονή είναι νεοσύστατη, κτήτωρ και ιδρυτής της είναι ο υπερδραστήριος Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης, που το 1984 ήρθε σε αυτόν τον τόπο και με επιμονή και υπομονή ξεκίνησε την ανέγερση της μονής , με την ευλογία του Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Χρυσοστόμου.
Η αδελφότητα σήμερα αριθμεί 18 μοναχούς που πέραν του πνευματικού τους έργου ασχολούνται και με παραγωγή και προώθηση προϊόντων της ελληνικής γης.
Το σίγουρο είναι ότι μια επίσκεψη εκεί θα σας ενθουσιάσει, μια απόδραση που προτείνουμε με αιτία προσκυνηματική.
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου & Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος, 330 56 Ευπάλιο, Τηλ. : 26340-44282, 44281
Επισκέψεις της μονής καθημερινά: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:30.
Ήμουν τυχερή γιατί ο Γέροντας Νεκτάριος, μας φιλοξένησε στην μοναστηριακή τράπεζα και ένα από τα πιάτα ήταν το γιουβετσάκι με ρεβίθια, που ήταν πολύ νόστιμο και προσφέρει ενδυνάμωση στον οργανισμό μας.
Η συνταγή από την Μονή δική σας.
Μοναστηριακό Γιουβέτσι κριθαράκι με ρεβίθια
Από την μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ, Τρίκορφο Φωκίδας
Υλικά
300 γρ. ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
¾ του φλιτζανιού κριθαράκι ψιλό
¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο καρότο, χοντροτριμμένο
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό να μουλιάσουν.
Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια, το καρότο, την πιπεριά και την ντομάτα.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το κριθαράκι και νερό τριπλάσιο σε ποσότητα από το κριθαράκι
Βάζουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το βράσιμο ώσπου να εξατμισθεί το νερό και να πήξει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και μετά από 10 λεπτά σερβίρουμε.