Μπιφτέκια με πατάτες πορτοκαλάτες – Η χαρά των παιδιών

Μπιφτέκια με πατάτες πορτοκαλάτες

Αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων αφού γίνονται πανεύκολα και αρέσουν σε όλους. Οι πατάτες στο φούρνο με πορτοκάλι ή λεμόνι, δένουν αρμονικά και δίπλα μια πλούσια πράσινη σαλάτα και έτσι στήνεται ένα ωραίο γεύμα αποδεκτό από όλους.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στα μπιφτέκια μπορεί να αντικαταστήσουμε το ψωμί με νιφάδες βρώμης, ακόμα μπορούμε να τα γεμίσουμε με τυρί φέτα ή κίτρινα τυριά, να βάλουμε τριμμένα κολοκυθάκια ή πιπερίτσες και βέβαια να προσθέσουμε τα δικά μας μίγματα μπαχαρικών.

Η μητέρα μου πάντα ετοίμαζε τα ωραιότερα μπιφτεκάκια και θυμάμαι για να «χαρίσει» άρωμα ιδιαίτερο στα μπιφτέκια έβρεχε πολλές φορές τα χέρια της με ούζο.

Αν δεν σας αρέσει το πορτοκάλι στις πατάτες μπορείτε να τις κάνετε λεμονάτες.

Μπιφτέκια με πατάτες πορτοκαλάτες 1

Μπιφτέκια με πατάτες πορτοκαλάτες 

Συνταγή της Λέλας Νίκα

Υλικά

Για το μπιφτέκι

1 κιλό φρέσκος κιμάς μοσχαρίσιος

2 κρεμμύδια, τριμμένα

1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη

1 αυγό φρέσκο

Μισό φλιτζάνι γάλα

3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο

1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ρίγανη

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για τις πατάτες φούρνου

8 πατάτες

Χυμό από 2 πορτοκάλια

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1 κ.σ. μουστάρδα

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Μπιφτέκια με πατάτες πορτοκαλάτες

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.

Τις βάζουμε στο μπολ να ξεπλυθούν και τις σουρώνουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το χυμό των πορτοκαλιών, την μουστάρδα, το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί και τις περιχύνουμε με ζωμό λαχανικών. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα.

Τα τελευταία 15 λεπτά τις ξεσκεπάζουμε να πάρουν χρώμα και αν θέλουμε ανοίγουμε και το γκριλ.

Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το αυγό, το γάλα, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το ψωμί καλά στυμμένο, το αλάτι, το πιπέρι και ζυμώνουμε δυνατά.

Αν είναι το μίγμα είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε πάνω στις ψημένες πατάτες.

Ψήνουμε για 30 λεπτά αφού αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο και με την λαβίδα γυρίζουμε τα μπιφτέκια στο ενδιάμεσο.

Σερβίρουμε με λεμόνι και δένουμε αρμονικά τα μπιφτέκια με πράσινη σαλάτα.

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας Διακοπή νερού σήμερα στο Νεόκαστρο
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2023