Η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν συναντήσαμε με τον Γιάννη Παπαγιάννη, διαπρεπή δικηγόρο και πολιτικό από την Βέροια τον χαρισματικό Πατέρα Παλαμά, στο μοναστήρι της Καλλίπετρας.
Ευλαβικά προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, στην Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Καλλίπετρας, στη Κοιλάδα του Αλιάκμονα. Η ιστορική μονή καταστράφηκε το 1822, αλλά και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα το 1907, επειδή βοηθούσαν τους Έλληνες και οι μοναχοί της εκτελέστηκαν.
Η συνάντηση με τον χαρισματικό Γέροντα Παλαμά και οι λόγοι του βάλσαμο για τη ψυχή μας. Ένας τόπος παραδεισένιος … τόση ομορφιά ο Αλιάκμονας ανάμεσα στα βουνά κυριαρχεί στο τοπίο… ήχοι της φύσης και εκείνος ρέει τόσο αργά που μοιάζει ακίνητος. Οι πελαργοί κάθε τόσο βουτούν στα νερά στην άκρη και ένα πελεκάνος κάνει θριαμβευτικά την εμφάνισή του…
Η ημέρα ήταν ξεχωριστή αφού ο Πατέρας είχε την ονομαστική του εορτή οπότε είχε ετοιμάσει για τους φίλους προσκυνητές την περίφημη σοκολατόπιτα που είναι νηστίσιμη αλλά πολλή νόστιμη.
Δίπλα στο καφέ και με παρέα εκλεκτή η σοκολατόπιτα μου φάνηκε εξωπραγματικά νόστιμη…
Σοκολατόπιτα μοναστηριακή
Από τον Πατέρα Παλαμά, ηγούμενο της Μονής Καλλίπετρας, Βέροια
Υλικά
250 ml σπορέλαιο
500 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
6 κ.σ. κακάο σε σκόνη
2 κ.γ. σόδα μαγερική
1 κ.γ. αλάτι
2 βανιλίνες σε σκόνη
Για το γλάσο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι ή μπράντυ
1 κ.σ. σπορέλαιο
1 κ.σ. μαργαρίνη
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το σπορέλαιο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα, το αλάτι, τις βανίλιες και τέλος το κακάο.
Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε σιγά το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά και αφού ελέγξουμε με το μαχαίρι ότι ψήθηκε το βγάζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το γλάσο.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το γλάσο στην επιφάνεια του γλυκού και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ ώστε να καλύψει το γλάσο το γλυκό ομοιόμορφα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλάσο αν θέλουμε το καλύπτουμε και με διαφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Το αφήνουμε για 20 λεπτά να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου και κόβουμε τη σοκολατόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Σερβίρουμε δίπλα στον καφέ…. Όνειρο