Ριζότο με καρότο και κρεμμύδι – Μια βόμβα αντιοξειδωτικών και βιταμινών στο πιάτο σας

Ένα πολύ εύκολο, νόστιμο και υγιεινό ριζότο με ωραίο χρώμα που σίγουρα θα αγαπήσουν τα παιδιά σας. Άλλωστε τα καρότα πρέπει να τα «υιοθετήσουμε» στη διατροφή μας αφού αποτελούν την πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το καρότο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β,  φολικό οξύ που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες αλλά και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία των εντέρων. Η λιγνίνη που βρίσκεται στο καρότο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και έχει αντικαρκινική δράση.

Με το καρότο μπορούμε να φτιάξουμε πολύ ωραίους χυμούς που τους κάνουμε ακόμα πιο ευεργετικούς αν προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού.

Με την αγαπημένη μου φίλη Νανά δημιουργήσαμε ένα θρεπτικότατο, φρέσκο με άρωμα και πολύ χρώμα ριζότο με καρότο και κρεμμύδι.

Η συνταγή δική σας το σίγουρο είναι ότι θα ξετρελαθείτε.

ριζότο καρότο 11

Ριζότο με καρότο και κρεμμύδι

Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef  του εστιατορίου «Στη κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

4 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο

7 κ.σ ελαιόλαδο

4 φλιτζάνια τριμμένα καρότα

1 κ.γ. κόκκους πιπεριού

2 κρεμμύδια μέτρια , ψιλοκομμένο

8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα

1 κ.σ. βούτυρο

αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

φετούλες καρότου γλασαρισμένες

ριζότο καρότο 12

Τρόπος παρασκευής

Σε σουρωτήρι βάζουμε  το ρύζι και το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

καρότα 22Το στραγγίζουμε πολύ καλά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα και τους κόκκους πιπεριού για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη.  Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 με 3 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σε σκεπασμένη κατσαρόλα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσει το ζωμό του κοτόπουλου.

Τα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά,  προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και κλείνουμε το καπάκι.

Το αφήνουμε για 8 λεπτά και σερβίρουμε βάζοντας πάνω από το ριζότο φετούλες καρότου.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 18-3-2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2023