Λίγο πριν από την Λίμνη του Μόρνου στο Ευπάλιο, «στέκει» 200 χρόνια τώρα το περίφημο Χάνι του Ρέρεση. Γενιές και γενιές από εκεί έχουν περάσει … για να ξαποστάσουν και να φάνε, λίγο πριν αρχίσει η ανάβαση για τα Βαρδούσια, την ορεινή Ναυπακτία, τη Γκιώνα.
Το Χάνι έμενε ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο για να εξυπηρετεί τους περαστικούς και εκτός από φαγητό και διαμονή κάποιες φορές μπορούσες να αγοράσεις μέχρι… παπούτσια. Στο πίσω μέρος υπήρχε σταύλος για να ξεκουράζονται τα άλογα και τα γαϊδουράκια.
Είναι πέρασμα και τόπος ξεκούρασης για τους κυνηγούς και τώρα τελευταία έχει γίνει γαστρονομικός προορισμός.
Στο Χάνι, η Νίτσα Ρέρεση πάντα περιποιημένη και χαμογελαστή σε κάνει να νιώθεις φιλοξενούμενός της. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι από το μποστάνι της ακριβώς πίσω από το Χάνι. Τα αυγά από τις κότες της και τα μοσχαράκια είναι ελευθέρας βοσκής, από αυτά που θα συναντήσετε στο διάβα σας, δίπλα στη Λίμνη.
Όλες οι δημιουργίες της Νίτσας είναι νόστιμες και αστεράτες.
Το αγριογούρουνο στιφάδο όνειρο, το μοσχαράκι λεμονάτο και το κατσικάκι απίθανα, οι πίτες και τα γλυκά της ακόμα και τα πιο απλά νόστιμα όσο δεν φαντάζεστε.
Οι λαχανοντολμάδες της, νόστιμοι και πρωτότυποι έγραψαν δυνατά στη γευστική μου μνήμη.
Πολύ χαίρομαι όταν τα Χάνια στο πέρασμα του χρόνου διατηρούν την αίγλη τους ανεξίτηλη…
Λαχανοντολμάδες Βαρδουσίων
Από την Νίτσα Ρέρεση, Χάνι Ρέρεση, Ευπάλιο Φωκίδας
Υλικά
1 μέτριο λάχανο
1 κιλό κιμά χοιρινό, περασμένος 2 φορές
2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Μισό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 ποτήρι φρέσκο χυμό λεμονιού
Για το φινίρισμα
Μπούκοβο
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό κοτσάνι από το λάχανο.
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε ολόκληρο το λάχανο για 5 λεπτά και ξεφυλλίζουμε ένα ένα φύλλο.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρέας, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε κάθε φύλλο λάχανου βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τα κλείνουμε προσεκτικά.
Αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα και τους περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 2 ποτήρια ζεστό νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα.
5 λεπτά πριν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους περιχύνουμε με το λεμόνι.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με μπούκοβο.