Στη Βόρεια Ελλάδα φτιάχνουν τα γιουβαρλάκια και σούπα, που είναι ότι πρέπει για τη βαρυχειμωνιά. Η σούπα είναι χορταστική αφού έχει πλούσιο αυγολέμονο και ρύζι και ακριβώς στη μέση μπαίνουν τα γιουβαρλάκια.
Η σούπα γιουβαρλάκια ήταν αγαπημένη στα ορεινά της Καππαδοκίας, ενώ αντίθετα στην Ιωνία τα γιουβαρλάκια είναι μεγαλύτερα και η σάλτσα αυγολέμονο απλά τα περιλούζει.
Ζητήσαμε από τη Φωτεινή, λόγω του χιονιά να μας φτιάξει ένα χορταστικό και ζεστό φαγάκι και εκείνη επέλεξε τη σούπα γιουβαρλάκια.
Μας τα σερβίρισε με μπόλικο πιπέρι, έξτρα λεμόνι, φρυγανισμένο ψωμάκι και μια απίθανη μαλακή φέτα που προτιμώ αν και στη Μακεδονία συνηθίζουν περισσότερο τη σκληρή φέτα.
Γιουβαρλάκια σούπα
Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι, περασμένο 2 φορές
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Ελαιόλαδο
500 γρ. ρύζι καρολίνα
Λίγο ξύδι
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 καρότο, κομμένο σε φέτες
1 κ.σ. βιτάμ
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 φρέσκα αυγά
Λίγο νερό
1-2 λεμόνι, το χυμό τους
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, 250 γρ. ρύζι, λίγο ξύδι, τον μαϊντανό, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια και αφήνουμε τη ζύμη του κιμά στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 2 ώρες.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε ότι μέγεθος θέλουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, το καρότο, το υπόλοιπο ρύζι και τα γιουβαρλάκια.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν τα γιουβαρλάκια και λίγο ακόμα.
Τα αφήνουμε μέχρι να κοχλάσουν και για 45 λεπτά ακόμα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμα ή αν δεν έχουν βράσει τα γιουβαρλάκια τα αφήνουμε λίγο ακόμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Το μυστικό για να μην μας κόψει ποτέ το αυγολέμονο είναι ότι βάζουμε λίγο νεράκι στο μούλτι μετά τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν, περίπου για 1 λεπτό.
Τότε ρίχνουμε το λεμόνι και το χτυπάμε λίγο.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα λίγο ζωμό και το ανακατεύουμε.
Το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει το αυγολέμονο παντού.
Σερβίρουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε συμπληρώνουμε λίγο λεμόνι.