Τα μανιτάρια είναι νόστιμα και όπως αποδείχθηκε από πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Hohenheim της Στουτγκάρδης της Γερμανίας, είναι «βόμβες» βιταμίνης D.
Tα μανιτάρια καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές και στην Εύβοια, στους Καθενούς όπου η «Δίρφυς» είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση καλλιέργειας μανιταριών αλλά και τυποποίησης άγριων μανιταριών με δυνατές εξαγωγές.
Τα μανιτάρια είναι εύκολο πλέον να τα βρείτε σε όλα τα super market είτε καλλιεργημένα φρέσκα είτε αφυδατωμένα.
Η συνταγή δική σας…
Κριθαρώτο με βασιλομανίταρα, λεντινούλες και τυρί
Από τον Λευτέρη Λαχουβάρη των Μανιταριών «Δίρφυς», Πισσώνας
Υλικά
250 γρ κριθαράκι μέτριο
50 γρ βασιλομανίταρα, αφυδατωμένα «Δίρφυς»
50 γρ λεντινούλες φρέσκες, «Δίρφυς»
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια κεράσι
60 ml ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο
750ml νερό ή ζωμό λαχανικών
50γρ. τυρί γραβιέρα σε φλοίδες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρι
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Τρόπος Παρασκευής
Βάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό ζωμό τα αφυδατωμένα βασιλομανίταρα και τα αφήνουμε 15 λεπτά, για να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση. Σουρώνουμε τα μανιτάρια και κρατάμε τον ζωμό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και «σβήνουμε» με το κρασί.
Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, το ζωμό από τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με το τριμμένο τυρί και μαϊντανό.