Φτιάξτε πολπέτες… Αγαπημένο πιάτο και νοστιμότατο!

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Όλοι οι Ζακυνθινοί των Αγίων Πάντων τρώνε πολπέτες έτσι προστάζει το έθιμο και εκείνοι σέβονται την παράδοση. Αγαπημένο πιάτο και νοστιμότατο!  Γιατί να μην τις δοκιμάσετε και εσείς τώρα;

Η συνταγή δική σας.

Υλικά για 4 άτομα

     Για τις πολπέτες

1 κιλό κιμά από μοσχάρι

½ φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο

8 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

2 μικρά κρεμμύδια τριμμένα

1 κουταλιά γεμάτη δυόσμο

λίγο ξύδι

αλάτι

πιπέρι

μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 αυγά

λαδοτύρι Ζακυνθινό τριμμένο με τα χέρια μας

λίγη ρίγανη

λίγο ελαιόλαδο

Για την σάλτσα μας

Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ξύλο κανέλας

Δύο κουταλιές σούπας τοματοπελτέ

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο

Πολπέτες 22Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Ζυμώνουμε δυνατά.

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ.

Τον σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Αρχίζουμε να πλάθουμε τις πολπέτες μας στρογγυλές, μεγάλες και λίγο πλακουτσωτές.

Τις αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.

Παράλληλα σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και την κανέλα. Μόλις το κρεμμύδι ξανθίνει προσθέτουμε τον τοματοπελτέ που αραιώνουμε με λίγο χλιαρό νερό.

Αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει.

Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε τις πολπέτες μας.

Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και κουνάμε την κατσαρόλα μας ώστε η σάλτσα να λούσει τις πολπέτες. Δεν ανακατεύουμε ποτέ.

Μόλις δέσει η σάλτσα οι πολπέτες μας είναι έτοιμες.

Οι πολπέτες μας σερβίρονται με «χερίσιες μαμαδίστικες» πατάτες τηγανιτές!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 10-09-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2022