Η μυδοκαλλιέργεια καλά κρατεί στο Κλειδί και στον Θερμαϊκό. Τα μύδια όταν είναι φρέσκα είναι πολύ νόστιμα.
Έτσι μπορούμε να έχουμε έναν απίθανο ψαρομεζέ για το ουζάκι μας ή το τσίπουρο. Τα μύδια μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους με πιλάφι, μακαρονάδα ή ακόμα και μυδοκεφτέδες.
Τα τηγανητά με κουρκούτι και πινελιές γευστικές ούζου είναι ότι καλύτερο.
Σερβίρονται με μαγιονέζα, σάλτσα ούζου, σάλτσα γιαουρτιού, σκορδαλιά αλλά και σάλτσα πέστο.
Φρέσκα μύδια τηγανητά με κουρκούτι ούζου
Από τη Νατάσσα Χατζηαρβανίτη, δεινή μαγείρισσα
Υλικά
500γρ. μύδια φρέσκα, καθαρισμένα
330 ml αναψυκτικό σόδα
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει, κοσκινισμένο
1 σφηνάκι ούζο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 σφηνάκι σησαμέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα μύδια σε ένα σουρωτό και κάτω από τη βρύση τα περνάμε με δροσερό νερό.
Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε λεκάνη ρίχνουμε τη σόδα, το ούζο και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Ρίχνουμε τα μύδια και τα ανακατεύουμε απαλά ώστε να τα «αγκαλιάσει» το κουρκούτι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε και το σησαμέλαιο για περισσή νοστιμιά.
Μόλις το ελαιόλαδο είναι έτοιμο ρίχνουμε με ένα κουτάλι τα μύδια και τα αφήνουμε να τηγανιστούν για 2 λεπτά και γυρίζουμε και στην άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Σε μεγάλη πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και απλώνουμε τα μύδια που βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι.
Το ούζο και το τσίπουρο δένει αρμονικά.