Στερνή μου γνώση… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σήμερα, ο λόγος ανήκει στον τελικό του κυπέλλου που κατέκτησε ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΑ και ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ο ΠΑΟΚ, αφού μόνο εκείνος υπήρχε στο γήπεδο. Μάλιστα, οι παίκτες του δικεφάλου του Βορρά έχασαν μοναδική ευκαιρία να σημειώσουν σκορ το οποίο θα έμενε εσαεί στην ιστορία.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο ΠΑΟΚ είχε δυο κίνητρα περισσότερα από την «άδεια» εδώ και καιρό ΑΕΚ.

Ν’ αποδείξει ότι άδικα έχασε το πρωτάθλημα (του το έκλεψαν, λένε οι άνθρωποί του) αλλά και να καταδείξει ότι δεν ήταν χειρότερος από την ΑΕΚ.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν ήταν χειρότερος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από την τελική πρωταθλήτρια ΑΕΚ, αλλά δεν του φταίει κανένας που χάθηκε το νταμπλ, πλην των ανθρώπων του.

Ομολογώ ότι το να χάνεις ένα πρωτάθλημα από δικά σου «εγκλήματα», είναι κάτι που ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε. Και φορτίζει περισσότερο.

Αυτά τα «εγκλήματα» – κακά τα ψέματα-  φαίνεται ότι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν τα έχουν συνειδητοποιήσει. Δεν υπάρχει διοικητικός παράγοντας, ποδοσφαιριστής ή οπαδός που να μην ισχυρίζεται ότι τους «έκλεψαν το πρωτάθλημα». Είναι κατανοητή η πίκρα αλλά και η συναισθηματική φόρτιση που τους διακατέχει αλλά όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα δουν ότι αν  σε κάτι πρέπει να ρίχνουν ευθύνες, είναι το μυαλό κάποιων που με τις πράξεις τους έκαναν κακό στην ομάδα, την ώρα που ήταν στην πηγή για να πιεί νερό.

Ως ουδέτερος παρατηρητής του πρωταθλήματος, ήμουν ένας εξ εκείνων, των πολλών, που επιθυμούσαν την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, άρα ενδόμυχα επιθυμούσα ν’ αναδειχθεί άλλος πρωταθλητής αντί εκείνου που το μονοπωλούσε. Δεν κρύβω μάλιστα ότι έβλεπα συστηματικά τον ΠΑΟΚ, λόγω της σχετικά καλής μπάλας που έπαιζε, για τα ελληνικά δεδομένα.

Όμως, θα το πω και πάλι. Ουδείς έκλεψε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ. Ουδείς τον έστησε στον τοίχο με το έτσι θέλω. Κάτι συνέβη. Και μάλιστα ιδιαιτέρως σοβαρό.

Λοιπόν, έξω από τα δόντια:

  1. Αν ο κάφρος δεν είχε πετάξει ολόκληρο ρολό ταμειακής μηχανής (κι όχι ένα απλό χαρτί) στο πρόσωπο του προπονητή του Ολυμπιακού, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Μπορεί οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να ισχυρίζονται ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού υπερέβαλλε στις αντιδράσεις του – και  έχουν δίκιο- αλλά ο νόμος για τις ρίψεις αντικειμένων με τραυματισμό, είναι νόμος. Όπως ήταν νόμος πέρυσι με το κουτάκι μπίρας στον Ίβιτς, στη Λεωφόρο, ανεξαρτήτως της υπερβολής του Σέρβου που ωφέλησε τον ΠΑΟΚ.

Να το δούμε κι αλλιώς; Αν αυτό συνέβαινε σε ένα ευρωπαϊκό παιγνίδι κι ακολουθούσε η ίδια τιμωρία (γιατί η ίδια θ’ ακολουθούσε) θα έλεγαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ότι τους το έκλεψαν;

  1. Αν δεν είχε μπουκάρει στο γήπεδο ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ΠΑΟΚ με το κουμπούρι και τους μπράβους, τίποτα δεν θα είχε συμβεί κι ακόμη και με ισοπαλία θα ήταν μέσα στο πρωτάθλημα. Ειδικά απέναντι στην ΑΕΚ που παρέπαιε και έφυσε αίμα μετά να νικήσει τον Πλατανιά, τον Λεβαδειακό, το ελλιπέστατο Παναθηναϊκό και δεν νίκησε την Κέρκυρα,

Να το δούμε κι αλλιώς; Αν όσα συνέβησαν στο παιγνίδι με την ΑΕΚ, συνέβαιναν σε ευρωπαϊκό παιγνίδι, πόσα χρόνια θα έκανε ο ΠΑΟΚ (κι οποιαδήποτε ομάδα) να ξαναπαίξει;

Άρα, κατά τη γνώμη μου, ο ΠΑΟΚ δεν έπεσε θύμα πλεκτάνης, αλλά μόνος του έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του.

Να πούμε και κάτι ακόμη.

Τι θα λένε τώρα, μετά όσα συνέβησαν στον τελικό οι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ; Που θα κληθούν πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα και δη από την επόμενη χρονιά; Ότι τους έστησαν; Ότι τους έκλεψαν;

Ποιοι έστησαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να ρίχνουν φωτοβολίδες ευθείας βολής;

Ποιοι έστησαν τους οπαδούς της ΑΕΚ να συμπλέκονται με την Αστυνομία;

Ποιος έστησε τους οπαδούς και των δυο να μπουκάρουν και να περιφέρονται στον αγωνιστικό χώρο;

Η ουσία, κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που έρχεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαθέτει ήδη πολύ καλή ομάδα, οικονομική ευρωστία, χιλιάδες χιλιάδων οπαδούς και φίλους, δικό της γήπεδο και δη φόβητρο και σημαντική διεισδυτικότητα σε κέντρα αποφάσεων.

Χρειάζεται, όμως, υπομονή και σύνεση κι οι οπαδοί του μπορούν να περιμένουν μεγάλα βράδυα.

Χρειάζεται και σοβαρότητα περισσότερη από εκείνων που ο ίδιος καυτηρίαζε.

Για να μη ξαναπεί ποτέ κανένας … στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…

Και να βλέπουμε όλοι μια ομάδα σαν αυτή που κεντούσε προχθές στον τελικό του ΟΑΚΑ.

 

Υστερόγραφα:

  1. Καλύτερος από τον ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ ήταν μόνο ο Ισπανός διαιτητής.

Σφύριξε πράγματα που δεν θα σφύριζε κανένας Έλληνας (αποβολές, κίτρινες κάρτες σε συγκεκριμένους παίκτες που εδώ έχουν ασυλία κλπ) κι επιβλήθηκε με την προσωπικότητά του και μόνο.

Βλέπετε, δεν ήταν διαιτητής κάποιας «ελεγχόμενης» ελληνικής ποδοσφαιρικής ένωσης, ούτε είχε την ανάγκη να τον κάνουν κάποιοι διεθνή διαιτητή ή να τον βάζουν να παίζει…

Κι  εξευτέλισε τους Έλληνες, δείχνοντάς τους τι σημαίνει κανονική διαιτησία κι όχι καθοδηγούμενη από άλλες σκέψεις ή από τη.. Λεωφόρο Αθηνών ή τη Ρόδο ή τη Δράμα ή μεγάλα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.

Κι ο νοών νοείτο…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι ημερησίων εφημερίδων της Δευτέρας 14 Απριλίου 2018
Επόμενο άρθροΟι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Οι αντιδράσεις
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.