Κατσικάκι «ΦΟΥΡΙΑΡΙΚΟ» με μπάμιες, πατάτες και χυμό πορτοκαλιού. Ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Οι μπάμιες έχουν λίγες θερμίδες, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, θειαμίνη, Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, χαλκό ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και πολλές φυτικές ίνες.
Κατσικάκι «ΦΟΥΡΙΑΡΙΚΟ» με μπάμιες, πατάτες και χυμό πορτοκαλιού
Από την Αργυρώ Μουστεράκη, ιδιοκτήτρια του ξενώνα Villa Varouxakis, Πλατανιάς Χανίων
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 – 10 ΑΤΟΜΑ
2 κιλά κατσικάκι “φουριάρικο” κομμένο σε μερίδες
3,5 κιλά πατάτες μικρές
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
150 γρ. στάκα
Χυμό από δύο φρέσκα πορτοκάλια
Χυμό από δύο λεμόνια
Κόκκους από πράσινο και μαύρο πιπέρι
Φρέσκια ή αποξηραμένη ρίγανη
Φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι
Φρέσκο ή αποξηραμένο δενδρολίβανο
ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ
Κλαδάκια από φασκόμηλο
Κορφούλες από φρέσκο θυμάρι
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΜΙΕΣ
1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή τριμμένες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 σφηνάκι ξύδι από μαρουβά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Πλένουμε καλά το κατσικάκι και το στεγνώνουμε πάνω σε μια πετσέτα.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες στην μέση αφού τις χαράξουμε.
Τις απλώνουμε στο ταψί.
Κόβουμε το κεφαλάκι, από τις μπάμιες.
Τις περνάμε με το ξύδι.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις μπάμιες και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα και περιχύνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι που χρειάζονται.
Ανακατεύουμε τις μπάμιες καλά με το χέρι μας.
Αφήνουμε τις μπάμιες στο μπολ να μαριναριστούν για λίγο.
Στο ταψί μας βάζουμε το κρέας πάνω από τις πατάτες και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, το λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι μας.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και όλα τα μυρωδικά μας ανακατεύοντας ελαφρά.
Προσθέτουμε και τις μπάμιες.
Ρίχνουμε και λίγο στάκα αν θέλουμε, για περισσή νοστιμιά.
Βάζουμε και λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο για δέκα λεπτά στους 200ο βαθμούς και σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για μια ώρα στους 200ο βαθμούς.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακινούμε λίγο το ταψί.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για μιάμιση ώρα ακόμα στους 170ο βαθμούς.
Σερβίρουμε σε μεγάλα πιάτο το κατσικάκι μας ζεστό.
Φινίρουμε το πιάτο μας με τουφίτσες φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
Όλη η φιλοσοφία της κρητικής διατροφής σε ένα πιάτο πιάτο!