Συνταγή: Πισία με τυρί και δυόσμο – Αποκριάτικη εθιμική γεύση του Πόντου

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα καλύτερα πισία τα δοκίμασα στο εστιατόριο δίπλα στη Μονή της  Παναγιάς Σουμελά.

 

Φθάνοντας στη Βέροια μετά από 25 χιλιόμετρα, μιας διαδρομής «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», ανάμεσα στις ροδακινιές, τις κερασιές και τις πυκνά δασωμένες πλαγιές του Βερμίου προσεγγίζουμε την Καστανιά.

Παναγία Σουμελά 1
Παναγία Σουμελά

Στα υψώματα «φωλιάζει» η Μονή της Παναγίας Σουμελά. Οι πρόσφυγες του Πόντου, ανιστόρησαν τον ένδοξο τόπο τους σε μικρογραφία. Η νέα μονή της Παναγίας Σουμελά είναι εδώ και χρόνια γεγονός … μαζί με τη θαυματουργή εικόνα Της.

Πισία με τυρί και δυόσμο

Από την Κική Φωτιάδου, Καστανιά Βερμίου

Υλικά

Για τη ζύμη

1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.σ. αλάτι

5 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

Για τη γέμιση

250 γρ. φέτα μαλακή

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Μια πρέζα κύμινο

Λίγο ελαιόλαδο

Για το τηγάνισμα

Αραβοσιτέλαιο

Για το φινίρισμα

ΡοδοπέταλαΠισία με τυρί και δυόσμο

 

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το αλεύρι με τη μαγιά.

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού.

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει τουλάχιστον για μισή ώρα σε ζεστό μέρος.

Κόβουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά μπαλάκια, σαν αυτά του τένις.

Για τη γέμιση με τυρί

Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο, κύμινο, πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται γιατί μπορεί η φέτα μας να είναι αλμυρή.

Προσθέτουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε ελαφρά το μείγμα. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης και στη μέση βάζουμε δυο μεγάλες κουταλιές γέμισης. Τα κλείνουμε στην άκρη και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.

Τηγανίζουμε τα πισία σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Τα απλώνουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και έπειτα από μισή ώρα τα απολαμβάνουμε.

Προηγούμενο άρθροΦτιάξ’ το μόνος σου! Οικονομικές ιδέες για αποκριάτικες στολές
Επόμενο άρθροΚαρυδόπιτα βουνίσια – γλυκιά δημιουργία της γιορτής