Καρυδόπιτα βουνίσια – γλυκιά δημιουργία της γιορτής

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

ΓΛΥΚΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΕΥΣΗ ΟΝΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΒΟΥΝΙΣΙΑ

Μια γλυκιά δημιουργία που θα αγαπηθεί από όλες τις ηλικίες.

Η συνταγή δική σας.

Από την ξακουστή μαγείρισσα Eυαγγελία Καλαιτζάκη, Ζαρός Κρήτης

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

3 ποτήρια καρύδια χονδροκομμένα

3 ποτήρια φρυγανιά τριμμένη

12 αυγά

2 ποτήρια ζάχαρη καστανήΚαρυδόπιτα βουνίσια – γλυκιά δημιουργία της γιορτής 2

½ φλιτζάνι γάλα πρόβειο φρέσκο

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλάκι γαρύφαλλο

1 κουταλάκι κανέλα

1 μπεϊκιν πάουντερ

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 ποτηράκι λικέρ πορτοκάλι

Καρυδόπιτα βουνίσια

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ½ ποτήρι νερό

Χυμό από μισό λεμόνι

λίγο από φλούδα λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

καρυδόπιτα βουνίσιαΣτο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να “αφρατέψουν”. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το καρύδι, το μπεϊκιν, το ξύσμα, το γαρίφαλο και τη κανέλα.

Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα με τα αυγά.

Ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο μίγματα και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ελαφρά.

Βάζουμε την καρυδόπιτα σε ένα ταψί που έχουμε πριν λαδώσει και περάσει με αλεύρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  για 45 λεπτά. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει».

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αυτό είναι το μυστικό της καρυδόπιτας.

«Σιροπιάζουμε» την καρυδόπιτα ζεστή ακόμα και το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο.

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή: Πισία με τυρί και δυόσμο – Αποκριάτικη εθιμική γεύση του Πόντου
Επόμενο άρθροΣτο 0,8% του πληθυσμού και με ανοδική τάση οι Vegans στην Ελλάδα