Το νέο ολίσθημα του Αλέξη Τσίπρα κι η Διπλωματία μας – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής για τα βλήματα του συγκυβερνήτη του, δεν έχει συμβεί ποτέ στα πολιτικά και διπλωματικά χρονικά της χώρας.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Φοβάμαι – όπως και πολλά άλλα- ότι η χώρα θα το πληρώνει επί χρόνια.

Βγήκε αυτός ο ανερμάτιστος άνθρωπος στο βήμα της Βουλής κι αποκάλυψε το πρόσωπο που έδωσε στον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, ευαίσθητες πληροφορίες. Η αποκάλυψη αυτή, μάλιστα, έγινε με την ανάγνωση τηλεγραφήματος  στο πιο υψηλό επίπεδο απορρήτου.

Η αποκάλυψη αυτή, είχε τη σκοπιμότητά της. Τα σαΐνια του Μαξίμου νόμιζαν ότι ο συγκεκριμένος πληροφοριοδότης ήταν μεσάζων και είχε κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σκέφτηκαν, λοιπόν, ότι θα έβγαζαν λαγό από το καπέλο τους.

Μα η πραγματικότητα τους διέψευσε, αφού ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποδείχθηκε ότι είναι Σύμβουλος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η δε  Μαρέβα Μητσοτάκη αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμιά επιχειρηματική σχέση μαζί του.

Όλα, λοιπόν, θυσία στον βωμό της προπαγάνδας τους.

Όμως, αν αυτά αφορούν τα εσωτερικά μας δρώμενα, η δήθεν αποκάλυψη του πρωθυπουργού στη Βουλή, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας.  Κι υπονομεύει ευθέως την δυνατότητα των διπλωματών να προστατεύουν όσους τους ενημερώνουν ανά την υφήλιο. Υπονομεύει την ίδια την διπλωματία μας.

Οι διπλωμάτες μας πλέον, αδυνατούν να εγγυηθούν στις πηγές τους το παραμικρό. Μοιραία το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά δυσμενές για την εξωτερική μας πολιτική, αφού δύσκολα κάποιος θα δώσει πληροφορίες και μοιραία οι πηγές θα μειωθούν. Χώρια που όποιος επιχειρήσει να δώσει πληροφορίες στους διπλωμάτες θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Φταίει μόνο ο Τσίπρας για αυτό; Όχι, φυσικά. Φταίνε και ο υπουργός Εξωτερικών, όσο κι ο «προστάτης» του Ρουβίκωνα, πρόεδρος της Βουλής.

Ο Κοτζιάς, όφειλε με νύχια και με δόντια ν’ αποτρέψει τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση του Διπλωματικού Σώματος από τον ανερμάτιστο πρωθυπουργό. Δεν το έκανε.

Ο Βούτσης, είχε δείξει πρωτοφανή ζήλο στην κατάθεση απόρρητων εγγράφων από το ΠαΣοΚ. Και μάλιστα, έγγραφα τα οποία δεν ήταν και τόσο απόρρητα και σε τελική ανάλυση ΔΕΝ δημιουργούσαν κίνδυνο για το εθνικό συμφέρον. Δεν έκανε, όμως, το ίδιο όταν άκουγε τον πρωθυπουργό να διαβάζει τα πιο απόρρητα τηλεγραφήματα…

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι το συντριπτικό ποσοστό των διαβαθμισμένων εγγράφων δεν έχει στόχο τη διαφύλαξη κρατικών μυστικών αλλά την προστασία παρανομιών της πολιτικής ή υπαλληλικής τάξης.

Επιπλέον, είναι απολύτως αντικρουόμενες οι αρχές  τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων με τις αρχές της διαφάνειας και της πλήρους ενημέρωσης. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την υφήλιο αναφορικά με τα όρια προστασίας του απορρήτου.

Όταν, όμως, η παραβίαση του απορρήτου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα πρόσωπα που παρέχουν στις ελληνικές αρχές πληροφορίες, ΔΕΝ μπορεί παρά να τιμωρείται αυστηρότατα.

Θα πείτε: Και τι θέλεις τώρα; Να λογοδοτήσει και να τιμωρηθεί ο Τσίπρας;

Αν ζούσα σε κανονική χώρα αυτό θα απαιτούσα.

Μήπως θυμάστε πώς αντέδρασαν οι Αμερικανοί όταν συνέλαβαν τον αξιωματούχο τους Στηβ Λάλα να δίνει πληροφορίες και απόρρητα έγγραφα στη χώρα μας;  Θυμάστε πόσα χρόνια μπήκε στη φυλακή;

Τέλος, μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι ενώ το Διπλωματικό Σώμα «βράζει» από τις ενέργειες του ανερμάτιστου πρωθυπουργού, δημοσίως  δεν αναφέρεται το παραμικρό.

Βλέπετε, οι Διπλωμάτες έχουν νουν και γνώση.

Κι ας γνωρίζουν ότι από αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός – για να προστατεύσει τον Καμμένο και να μεταθέσει τη συζήτηση στις δήθεν σχέσεις της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζον Σφακιανάκη-  η χώρα πληγώθηκε βάναυσα και θα το πληρώνει για πολλά χρόνια.

Μέχρι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της από υπεύθυνες κυβερνήσεις που γνωρίζουν το διεθνές περιβάλλον.

Προηγούμενο άρθροΓαλλία: Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα αυξηθεί έως το 2050 ακόμη και με μηδενική μετανάστευση, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew
Επόμενο άρθροΜανία με την φορολοταρία… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.