Πρώτη φορά δοκίμασα το χταποδάκι με τις πιπερίτσες στη Τήνο, εκεί δίπλα στη θάλασσα και πραγματικά η νοστιμιά του έγραψε στη γευστική μου μνήμη.
Δεύτερη φορά τη δοκίμασα από το Σπύρο Νάκο και την έδεσα αρμονικά με ένα δυνατό ούζο του Βαρβαγιάννη που απόλαυσα βάζοντας μέσα κρύο νερό γιατί έτσι πίνεται το ούζο και όχι με παγάκια που αλλοιώνει τη γεύση του. Η γευστική εμπειρία ήταν ακόμα καλύτερη.
Ζήτησα από το Σπύρο να μας δώσει τη συνταγή και ευχαρίστως το έκανε…
Έτσι έχετε το μυστικό της συνταγής που θα λατρέψετε εσείς και οι φίλοι σας …
Απολαυστική και μεστή γεύση … όπου και αν βρίσκεστε.
Χταπόδι με πιπερίτσες και αρωματικά
Από το Σπύρο Νάκο executive chef
Yλικά
2 κιλά χταπόδι
1πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κόκκινη ή μισή κόκκινη, μισή κίτρινη
1 καρότο
ελαιόλαδο
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
10 κόκκους πιπεριού
1 κ.σ ρίγανη
4-5 φύλλα δάφνης
Λίγο μαϊντανό φρέσκο
Ξύδι από κρασί δυνατό
Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το μάτι και το στόμα. Το ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το κρασί και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και ένα ποτήρι ξύδι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Την ώρα που βράζει ελέγχουμε τα υγρά του και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Μόλις βράσει το χταπόδι και μαλακώσει το βγάζουμε και το στραγγίζουμε στο σουρωτήρι.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε κύβους. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κύβους ή σε λεπτές ροδέλες.
Μόλις κρυώσει το χταπόδι χωρίζουμε τα πλοκάμια του και τα κόβουμε σε ροδέλες όπως και το υπόλοιπο και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο, τη ρίγανη και το μαϊντανό κομμένο στο χέρι
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τρία μέρη ελαιόλαδο και ένα ξύδι και χτυπάμε με το σύρμα καλά ώστε να κάνουμε τη σάλτσα λαδόξυδου.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και περιλούζουμε το χταπόδι και όλα τα υλικά, ανακινούμε το μπολ και το σκεπάζουμε με καπάκι ή διαφάνεια.