Συνταγή : Kουνέλι με πορτοκάλι της Σαρτζέταινας – Αυθεντική κρητική γεύση με άρωμα πορτοκαλιού

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στο Ανισαράκι το πανέμορφο δίπλα στη μνημειακή ελιά 3000 ετών φωτογράφισα την αυθεντική κρητική συνταγή που μας ετοίμασε η Ελένη Σαρτζετάκη που είναι ιδιοκτήτρια του ελαιώνα με τη ελιά που είναι χαρακτηρισμένο μνημείο της φύσης.

Η μνημειακή ελιά της Κανδάνου
Η μνημειακή ελιά της Κανδάνου

Πρόκειται για ελιά τσουνάτη με περίμετρο 12, 32 μέτρα που στις καλές χρονιές παράγει 220 λίτρα ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας . Η Ελένη εκτός από απίθανη μαγείρισσα είναι και από τις καλύτερες υφάντρες της Κρήτης.

Μαθαίνοντας τα μυστικά του αργαλειού από την Ελένη Σαρτζετάκη
Μαθαίνοντας τα μυστικά του αργαλειού από την Ελένη Σαρτζετάκη

Η επίσκεψη στο σπίτι της εμπειρία πραγματική… και η γεύση από το κουνέλι απογειωτική.

Πάντως στη κουζίνα της Κρήτης το κουνέλι έχει έντονη παρουσία όπως και χοχλιοί.

Η συνταγή δική σας

Κουνέλι με πορτοκάλι της Σαρτζέταινας

Από την Ελένη Σαρτζετάκη, Ανυσαράκι  Κανδάνου, Κρήτη

Kουνέλι με πορτοκάλι της ΣαρτζέταιναςΥλικά

1 κουνέλι μεγάλο κομμένο σε μερίδες

2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη

3 φυλλαράκια δάφνης

Πιπέρια σε κόκκους

10 γαρύφαλλα καρφάκια

4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 ποτήρι κόκκινο κρητικό κρασί

Ελαιόλαδο

Χυμό από μισό πορτοκάλι

Χυμό από μισό λεμόνι

2-3 φλούδες πορτοκαλιού αποξηραμένες

Αλάτι θαλασσινό

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα «τσικάλι», κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και «θωρακίζουμε», δηλ. σωτάρουμε το κουνέλι γυρίζοντάς το με λαβίδα και από τις δύο πλευρές.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να «γυαλίσουν» και προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριών, τα γαρύφαλλα, την δάφνη.

«Σβήνουμε» με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και «ψήνουμε» το κουνέλι σε σιγανή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Λίγο πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού και προσθέτουμε και τις αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού για να δώσουν ξεχωριστό άρωμα στο κουνέλι μας.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και όπως είναι σκεπασμένη την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα.

Προηγούμενο άρθροΜε την δική μου ματιά – Από την Πηγή Περσιάδου
Επόμενο άρθροΈναρξη συγκομιδής ακτινιδίων ποικιλίας «ΤΣΕΧΕΛΙΔΗ»