Αγαπημένη γεύση που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Για τα φιλικά τραπεζώματα αλλά και τις παιδικές συναντήσεις είναι ότι πρέπει.
Η φίλη μου Τασούλα από την Ύδρα μου έδωσε την πιο νόστιμη συνταγή. Μου έδωσε επίσης την ιδέα να φτιάχνω μεγαλύτερη ποσότητα και να την βάζω τυλιγμένη ή σε πλαστικό μπολ στη κατάψυξη και να κόβω όση ποσότητα χρειάζομαι. Χρειάζεται 2 ώρες να επανέλθει και να ξεπαγώσει και είναι σαν να την έφτιαξα εκείνη την στιγμή.
Μου έλυσε κυριολεκτικά τα χέρια για να μην προβληματίζομαι τι σπιτικό και νόστιμο γλυκό θα προσφέρω στους φίλους.
Μωσαϊκό της Ύδρας
Από την ξακουστή μαγείρισσα Τασούλα της ΄Οστριας, στην Υδρα
Υλικά
250 γρ. μπισκότα digestive
150 σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
400 γρ. γάλα ζαχαρούχο
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. κακάο εκλεκτό
3 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. αμύγδαλα ξασπρισμένα ψιλοκομμένα
250 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. σπορέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το κακάο και τα ανακατεύουμε.
Στο μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και προσθέτουμε ανακατεύοντας με την μαρίζ, το λιωμένο βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα. Συνεχίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να ανακατεύουμε στο μπεν μαρί μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα.
Περιχύνουμε με το μίγμα της σοκολάτας τα μπισκότα, τα καρύδια και το κακάο και ανακατεύουμε με την μαρίζ.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί και ρίχνουμε το μίγμα πιέζοντας με την μαρίζ να ισιώσει η επιφάνεια του μωσαικού.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη το ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να σφίξει για 2 ώρες τουλάχιστον.
Για την επικάλυψη λιώνουμε την κουβερτούρα σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το γλυκό σε όλη την επιφάνεια και το βάζουμε και πάλι στο ψυγείο να παγώσει.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε με σάλτσα σοκολάτας γάλακτος ή μπίτερ ή διακοσμούμε με σκόνη κακάο.