Στο τελευταίο ταξίδι μου στη Ρόδο ξετρελάθηκα με το ροδιακό πιλάφι που έφτιαξε ο Βαγγέλης με κόκκορα. Η νοστιμιά του δημιουργεί γευστικές αναμνήσεις έντονες…
Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή με κοτόπουλο που βρίσκεται πιο εύκολα μπορείτε να το φτιάξεται εννοείται και με κόκκορα ή χωριάτικο κοτόπουλο ή και μαύρο κοτόπουλο για περισσή νοστιμιά.
Το κύμινο που χρησιμοποιούν διανθίζει τις γεύσεις της κουζίνας των Δωδεκανήσων.
Η συνταγή του αγαπημένου μου φίλου Βαγγέλη Κουμπιάδη του γνωστού εστιατορίου Κιούπια της Ρόδου δική σας…
Ροδιακό πιλάφι με κοτόπουλο και ρεβύθια
Από τον Βαγγέλη Κουμπιάδη, executive chef
Υλικά
400 γρ. ρύζι τύπου Αμερικής
100 γρ. ρύζι καρολίνα
50 γρ. κριθαράκι χονδρό
1/2 κοτόπουλο
500ml ζωμός από το κοτόπουλο
1 φλιτζάνι τσαγιού ρεβίθια
500 ml από ζωμό ρεβιθιών
5 μέτρια ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
1 πρέζα κύμινο
1 ½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για μία νύχτα σε αρκετό νερό.
Το πρωί τα σουρώνουμε και αμέσως μετά τα βράζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και παράλληλα τα ξαφρίζουμε.
Μόλις μισοβράσουν πετάμε το πρώτο νερό.
Ξαναβάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με αρκετό νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα δύο κρεμμύδια ολόκληρα, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο.
Αφήνουμε να βράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν.
Βράζουμε το κοτόπουλο σε νερό με δύο κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι για 1 ώρα περίπου.
Μόλις είναι έτοιμο το «ξεψαχνίζουμε» πετώντας την πέτσα και τα κόκκαλα. Ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι
Σε μία πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κριθαράκι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό από το κοτόπουλο, το ζωμό από τα ρεβίθια, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα βρασμένα ρεβίθια, το κρέας και αφήνουμε να πάρουν μια πρώτη βράση.
Αμέσως μετά ρίχνουμε τα 2 είδη ρυζιού χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και αφήνουμε έτσι το πιλάφι μας για μισή ώρα.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε…
Προσοχή
Δεν ανακατεύουμε το πιλάφι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.