Το σίγουρο είναι ότι θα κατακτήσετε τους πάντες με αυτό το ζουμερό, λαμπερό και νόστιμο κέικ. Κάθε φέτα είναι πειρασμός και δεν σταματάς ποτέ στη μία. Είναι το κείκ της χαράς.
Πάντως το Ναύπλιο, η πόλη καταγωγής του πατέρα μου, χαρίζει αυτή τη νοσταλγική ατμόσφαιρα και τη γοητεία …που τυλίγει και αυτό το κέικ.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε στο Ναύπλιο και να μην το δοκιμάσετε. Εμείς όμως εξασφαλίσαμε για σας τη μυστική συνταγή από τους φίλους μας.
Η συνταγή δική σας, που μπορείτε εννοείται να αντικαταστήσετε το κεράσι με το γλυκό κουταλιού που αγαπάτε. Το έφτιαξα με βατόμουρο και σμέουρο αλλά και με κομματάκια πορτοκαλιού… απλά υπέροχο.
Λαμπερό κέικ με κεράσι
Από το ζαχαροπλαστείο Chocolat, Ναύπλιο
450 γρ. μαργαρίνη
180 γρ. ζάχαρη άχνη
9 αυγά φρέσκα δροσερά
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
550 γρ. αλεύρι μαλακό «που φουσκώνει»
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
1 στικ βανίλιας
30ml λικέρ κεράσι
250γρ. γλυκό του κουταλιού κεράσι
Για το φινίρισμα
Ζελέ πορτοκάλι ή κεράσι
70 γρ. κροκάν αμυγδάλου
Τρόπος παρασκευής
Χτυπάμε στο μίξερ δυνατά την μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν».
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Προσθέτουμε τους κρόκους και όλα τα αρωματικά μαζί.
Χτυπάμε ελαφρά.
Βγάζουμε το μίγμα από το μίξερ.
Προσοχή: Πλένουμε καλά το μπολ του μίξερ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν δεν είναι καθαρό θα «κόψει» η μαρέγκα.
Ρίχνουμε τα ασπράδια στο μπολ μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να «δέσει» η μαρέγκα.
Προσθέτουμε την μαρέγκα στο μίγμα της μαργαρίνης και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ρίχνουμε και αυτό στο μίγμα της μαργαρίνης σιγά σιγά.
Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη του κέικ.
Βουτυρώνουμε την φόρμα και την αλευρώνουμε ελαφρά για να μην κολλήσει το κέικ μας.
Βάζουμε στην φόρμα μια στρώση από τη ζύμη του κέικ συμπληρώνουμε με το γλυκό κεράσι και αφήνουμε μόνο μερικά για την κορυφή.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα ζύμη και στην κορυφή λίγα κερασάκια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45 λεπτά.
Αφού ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το φινίρισμα
Ετοιμάζουμε ζελέ πορτοκάλι ή κεράσι.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και με ένα πινελάκι «περνάμε» το κέικ μας.
Ολόγυρα κολλάμε κροκάν αμυγδάλου.
Σερβίρουμε σε στρογγυλή πιατέλα.
Το κέικ μας συνοδεύει καφέ και τσάι.
Μικρά μυστικά
Αν αντικαταστήσετε το κεράσι με το γλυκό που αγαπάτε θα προσθέσετε και το αντίστοιχο λικέρ που δένει. Πάντως και το λικέρ μαστίχας δένει απίθανα.