Η Σίκινος είναι νησί ονειρικό, σαν να σταμάτησε ο χρόνος και το τύλιξε με τη γοητεία. Η αλήθεια είναι ότι με το νησί αυτό κολλάς… Όποιος πάει διακοπές το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψει γρήγορα. Φως μοναδικό που ύμνησε ο αγαπημένος μου Ελύτης και θέα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Ατενίζεις και μετράς. Απέναντι η Φολέγανδρος και τα ηλιοβασιλέματα μοναδικά. Τα χωριουδάκια τρία όλα και όλα κατάλευκα και κυρίως πεντακάθαρα. Ο δήμαρχός τους ο Βασίλης Μαράκης, από τους νεότερους της Ελλάδας και ίσως από τους πιο δραστήριους… έχει κάνει το νησί του κούκλα. Τα καλοκαιρινά τους πανηγύρια εμπειρία.
Στον Άγιο Γεώργιο δίπλα στη θάλασσα ο Τάσος Μάναλης δημιουργεί γευστικά ποιήματα και μας δίνει τη συνταγή του έτσι …γιατί μας αγάπησε…και πολύ τον ευχαριστούμε. Ο Έμβολος φθάνει άλλωστε μέχρι τα πιο απομακρυσμένα νησάκια, που κρύβουν την αληθινή Ελλάδα.
Να πάτε αξίζει …
Κακαβιά της Αλμύρας
Από τον Τάσο Μάναλη της ψαροταβέρνας Αλμύρα, στον Αγ.Γεώργιο Σικίνου
Υλικά
1 1/2 φρέσκα ψάρια των βράχων (σκορπίνες, ροφουδάκια, χριστόψαρα, στείρες και σαλαβάνους)
3 πατάτες μέτριες κομμένες κυδωνάτες
2 ξερά κρεμμύδια χονδροκομμένα
250 ml ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τα ψάρια στην θάλασσα για να πάρουν κάτι από την αλμύρα της θάλασσας.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια να “γυαλίσουν” και τις πατάτες για να “σταθούν” και να πάρουν χρώμα ανακινώντας την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, την ζάχαρη, το πιπέρι και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι να φτάσει η επιφάνεια των υγρών στο μέσον των ψαριών.
Στην αρχή ψήνουμε σε δυνατή φωτιά και αφού πάρουν μια καλή βράση κατεβάζουμε την θερμοκρασία και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.