Στο σεργιάνι μου στη Πόλη των γεύσεων δοκίμασα αυτά τα καταπληκτικά χορτοπιτάκια και η γεύση καταγράφηκε έντονα στη μνήμη μου.
Στην αναζήτηση αυθεντικών συνταγών της Ρωμαίικης κουζίνας της Κωνσταντινούπολη θυμήθηκα τη συνταγή και την αναβίωσε ο ταλαντούχος Σπύρος Νάκος που είναι ο executive chef στο Delliniko.
H συνταγή δική σας
Τρίγωνα χορτοπιτάκια με τραχανά
Από τον Σπύρο Νάκο executive chef του Delliniko, Παλαιό Φάληρο Αθήνα
Υλικά
450 γρ. φύλλα κρούστας
200 γρ. σέσκουλα
500 γρ, σπανάκι
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
400 γρ. φέτα
2 κ. σ. τραχανά
Ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα σέσκουλα, το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Βάζουμε τον τραχανά με λίγο χλιαρό νερό σε ένα μπολ να φουσκώσει.
Στεγνώνουμε λίγο τα σέσκουλα, τα σπανάκια και τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη.
Προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια, τον τραχανά στραγγισμένο και λίγο ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί ώσπου να μαραθούν λίγο τα χορταρικά. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε λωρίδες. Βάζουμε μια λωρίδα στον πάγκο και με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο το φύλλο.
Βάζουμε λίγο από το μείγμα στην αρχή της λωρίδας και διπλώνουμε το φύλλο τριγωνικά μέχρι το τέλος.
Αλείφουμε με λίγο νερό την άκρη για να κολλήσει το φύλλο. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με λίγο νερό .
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170οC για 40 με 45 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά και σερβίρουμε.