Ότι πιο νόστιμα με τα ροδάκινα Ημαθίας που κλείνονται σε φύλλο και ευωδιάζει το σπίτι.
Μελετώντας την κουζίνα της Ημαθίας ανακαλύψαμε και αυτή την ξεχασμένη συνταγή που έφτιαχναν τις γιορτές του καλοκαιριού.
Τη δοκίμασα και ξετρελάθηκα γιατί στα φύλλα κλείνει τις ευωδιές και τα προϊόντα της Μακεδονίτικης γης.
Ησυνταγή δική σας.
Μπουγατσάκια Μελίκης με κρέμα ροδάκινο
Υλικά
10 φύλλα κρούστας
100 γρ βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
150 ml γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος
2 φύλλα ζελατίνης ή 50 γρ. σκόνη ζελέ
100 γρ. πουρέ ροδάκινου
3κ.σ. βούτυρο
Άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα
Για τον πουρέ ροδάκινου
100 γρ. ροδάκινα καθαρισμένα
60 γρ. ζάχαρη
Βάζουμε τα ροδάκινα στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν και ρίχνουμε την σκόνη ζελέ μέχρι να δέσει το μείγμα.
Τέλος ρίχνουμε τον πουρέ ροδάκινου ανακατεύοντας πολύ καλά να αποκτήσει μια λεία υφή και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Απλώνουμε το πακέτο με τα φύλλα και κόβουμε σε κάθετες λωρίδες.
Βάζουμε μια λωρίδα στον πάγκο και ραντίζουμε με βούτυρο, από επάνω βάζουμε μια δεύτερη λωρίδα φύλλο.
Βάζουμε μιάμιση κουταλιά της σούπας περίπου από το μείγμα στην αρχή της λωρίδας και διπλώνουμε το φύλλο τριγωνικά μέχρι το τέλος.
Αλείφουμε με νερό της άκρες για να κολλήσουν τα φύλλα.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα να μην κολλήσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170ο C στην κατώτερη σχάρα για 25 με 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλετε ανοίγετε το δικό σας αέρινο φύλλο αντί να χρησιμοποιήσετε έτοιμο.
Αντι για ροδάκινο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βερίκοκο.