Νόστιμη αρωματική γευστική δημιουργία ζυμωμένη με σταφίδες, κανέλα, καρύδια και χυμό πορτοκαλιού.
Τη δοκίμασα στη Λέρο και ζήτησα από το φίλο μου τον Μικέ τη συνταγή. Φτιάξαμε μαζί τα σταφιδοψωμάκια και τα φωτογράφισα στη Παναγιά τη Καβουράδαινα, το μικρό γραφικό ξωκκλήσι που είναι σφηνωμένο στα βράχια του Ξηρόκαμπου της Λέρου και γιορτάζει στις 8 Αυγούστου.
Μπορείτε να κάνετε ψωμάκια ατομικά ή σταφιδόψωμο φουρνιστό για όλη την οικογένεια.
Η συνταγή δική σας.
Σταφιδοψωμάκια
Από τον «Μικέ» περίφημο αρτοποιό της Λέρου
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/3 φλιτζανιού κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ βάζουμε τις σταφίδες και προσθέτουμε το κονιάκ. Τις αφήνουμε 2 ώρες να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα.
Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το κονιάκ και τα καρύδια.
Ζυμώνουμε δυνατά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Πλάθουμε ψωμάκια τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Απλώνουμε στο ταψί λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα σταφιδόψωμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C για 1 ώρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα μοιράζουμε.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.