Δημιουργική χιώτικη δημιουργία με ευωδιά ξεχωριστή που μου ετοίμασε ο Χαράλαμπος.
Το συνδυάσαμε με πατατούλες τηγανιτές και το απολαύσαμε στην αυλή του αρχοντικού δίπλα στη μαρμάρινη κρήνη. Η Χίος είναι νησί πανέμορφο πραγματικά γαστρονομικός προορισμός που ευωδιάζει μαστίχα.
Τα μαστιχώρια με τις καστροπολιτείες και τα ξυστά στα σπίτια με ξετρέλαναν όπως και οι θάλασσές της αξίζει να πάτε…
Η συνταγή δική σας.
Χταπόδι με γλυκό κρασί
Από τον Χαράλαμπο Θεοχάρη, executive chef του ξενοδοχείου Ελληνικό Κάστρο, Χίος
Υλικά για 6 άτομα
1 φρέσκο χταπόδι 2-2,5 κιλά
Μισό λίτρο ζεστό νερό
2 φύλλα δάφνη
200ml ξύδι λευκό
150ml ελαιόλαδο
300γρ. κέτσαπ ντομάτας
50 γρ. πουρέ σκόρδου
100 γρ. waster sauce
400ml κρασί μαυροδάφνη
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χταπόδι στο νερό με τα φύλλα δάφνης, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Σε 30 λεπτά το χταπόδι μας θα είναι έτοιμο.
Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κρατάμε λίγο από το ζωμό.
Κόβουμε τα πλοκάμια στα δύο ή αν θέλουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Στον ζωμό προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.
Τέλος προσθέτουμε την μαυροδάφνη και το χταπόδι και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 25 λεπτά μέχρι να γλασαριστεί.
Γεύση που θα την θυμάστε…