Μια σαλάτα θρεπτική και νόστιμη αφού περιέχει όσπρια και λαχανικά που είναι στην κορυφή της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής.
Μπορεί να αποτελέσει το κύριο πιάτο σας ή να συνοδέψει ψάρι ή κρέας.
Ο Νίκος έδωσε ιδιαίτερο χρώμα και η ιδέα του να την σερβίρει σε φύλλο κόκκινου λάχανου της χάρισε ιδιαίτερη παρουσία και στυλ.
Η συνταγή δική σας.
Φακές σαλάτα της άνοιξης
Από τον Νίκο Λαλουδάκη executive chef της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά
Υλικά
400 γρ φακές
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε φέτες, χωρίς τους σπόρους
1 πιπεριά πράσινη ή κίτρινη σε φέτες, χωρίς τους σπόρους
Μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
2 μικρά κολοκυθάκια σε φέτες
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κ.γ κύμινο σε σκόνη
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή Dijon
Για το φινίρισμα
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 καρότο σε φέτες κάθετες
Σε κατσαρόλα βράζουμε τις φακές μέχρι να γίνουν al dente.
Ψήνουμε στο γκριλ όλα τα λαχανικά και αφού τα γυρίσουμε με την λαβίδα τα βάζουμε στο ξύλο και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα κολοκυθάκια μπορούμε να τα βράσουμε και να τα κόψουμε μικρά κυβάκια.
Σουρώνουμε την φακή και την βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το κύμινο, το αλάτι, την μουστάρδα και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.
Στο τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε και πάλι.
Σερβίρουμε την σαλάτα σε μπολ ή σε ένα μεγάλο φύλλο κόκκινο λάχανο ή και λευκό. Διακοσμούμε την σαλάτα με ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά και καρότο.
Στην άκρη του πιάτου κάνουμε τελείες ή άλλα σχήματα με την σάλτσα.