Πασά κεφτέ – Μια ιδιαίτερη συνταγή προερχόμενη από την Μικρά Ασία. Φτιάξτε την βήμα – βήμα

Μια ιδιαίτερη συνταγή προερχόμενη από την Μικρά Ασία. Ένα αγαπημένο φαγητό που χρησιμοποιεί το κρεμμύδι ως κύριο συστατικό και που η διαφορά της γεύσης του θα σας καταπλήξει. Μπιφτεκάκια από την Καισάρεια ή όπως έμεινε να λέγεται στο Διδυμότειχο από εκείνους που το φτιάχνουν .. και εμάς που το τρώμε.. «Πασά Κεφτέ»

Μια συνταγή από την εξέχουσα μαγείρισσα της Βουρβουρούς Χαλκιδικής Σουλτάνας Παπατσαρούχα

Υλικά για 4 άτομα

Υλικά για τα μπιφτεκάκια

½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 μικρό φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ

1 μεγάλο κρεμμύδι

½ ματσάκι μαϊντανό ή ¼ αν το ματσάκι είναι μεγάλο

Λίγο νερό

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

1 κ.γ. μπαχάρι

1 κ.γ. φουσκωτό αλάτι

Μισό φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Θα χρειαστούμε λίγο λάδι και νερό κατά το πλάσιμο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας, τα οποία αφήνουμε για την ώρα στην άκρη.

Πασά κεφτέ 2Υπόλοιπα υλικά

Πασά κεφτέ 31 κιλό μεγάλα ξερά κρεμμύδια τα οποία τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια- όχι μισά.

½ ματσάκι μαϊδανό

1 κ.γ. πιπέρι

1 φουσκωτό κ.γ. μπαχάρι

½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο

1 φλιτζάνι λάδι

1 μπουκάλι 330 ml χυμό τομάτας

2 κ. σούπας καυτερό τοματοπελτέ

2 κ.γ. κέτσαπ

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί όχι όμως να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά μέχρι να «γυαλίσουν» όχι να βράσουν.

Πασά κεφτέ 4Στην συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, τον τοματοπελτέ και την κέτσαπ.

Πασά κεφτέ 5Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και στην συνέχεια αραδιάζουμε τα μπιφτεκάκια πάνω από τα κρεμμύδια. Αφού βράσουν λίγο τα γυρνάμε από την άλλη και περιμένουμε να πάρουν μια βράση.

Πασά κεφτέ 6Στην συνέχεια αφαιρούμε τα μπιφτεκάκια και μεταφέρουμε το κρεμμύδι από την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο pyrex ή ταψί.

Πασά κεφτέ 7Αραδιάζουμε πάλι τα μπιφτεκάκια πάνω από τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC.

Πασά κεφτέ 8Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κρεμμύδι και κατά την διάρκεια ελέγχουμε και τα μπιφτεκάκια και τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγη ακόμα σάλτσα.

Πασά κεφτέ 9Καλή όρεξη!

Μικρά μυστικά

Αντί για κέτσαπ παλαιότερα χρησιμοποιούσαν λίγη ζάχαρη

Όλα τα είδη της σάλτσας που χρησιμοποιήσαμε είναι από τις τομάτες από τον κήπο της γιαγιάς και έχουν γίνει με τα χεράκια της. Εσείς βέβαια αν δεν έχετε διαθέσιμη σπιτική σάλτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε του εμπορίου.

Αντί για καυτερό πελτέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυτερό πιπέρι.

Τα μπιφτεκάκια θα χρειαστεί να τα βρέχουμε με νεράκι όπως και με λαδάκι όταν τα πλάθουμε γιατί βοηθά στο βράσιμο του ρυζιού.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 13-10-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου 2022