Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο τραχανάς αποτελεί μία εξαιρετική τροφή με μεγάλη διατροφική αξία.
Η παρουσία του γάλακτος αυξάνει την παρουσία ασβεστίου και πρωτεΐνης κάνοντας τον τραχανά μια ιδανική τροφή για τα παιδιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Επίσης περιέχει φώσφορο, ένα συστατικό που λειτουργεί προστατευτικά κατά της οστεοπόρωσης, φυτικές ίνες που συντελούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο και η καροτονοειδή λουτεΐνη για καλή υγεία της καρδιάς, του δέρματος και των ματιών.
Tραχανάς χωριάτικος με ντομάτα
Από τον Νίκo Tσάγκρη, chef και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Νίκος», στην Αμαλιάδα
ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια τσαγιού τραχανά χωριάτικο
3 ώριμες μεγάλες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
8 φλιτζάνια νερό ζεστό
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 σφηνάκι ούζο
Ελαιόλαδο
150 γρ. τυρί φέτα χονδροτριμμένη
Λίγο μπούκοβο
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Περνάμε από τον τρίφτη τις ντομάτες. Τις στίβουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά και φυλάμε τον χυμό.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
«Σβήνουμε» με το ούζο και προσθέτουμε τον πελτέ και τον χυμό από τις ντομάτες για να ζωηρέψει το χρώμα.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον τραχανά και το νερό.
Σε σκεπασμένη κατσαρόλα αφήνουμε να σιγοβράσει ο τραχανάς μας για είκοσι λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε και το μπούκοβο.
Καλή σας όρεξη.