Ένα αγαπημένο snack για κάθε στιγμή, για το σχολείο ή το γραφείο. Επιλέγετε τα δικά σας αγαπημένα τυριά για τη γέμιση και το ζαμπόν που αγαπάτε. Αν θέλετε βάζετε και πιπεριά ή την σάλτσα ντομάτα που σας ξετρελαίνει. Είναι από τις συνταγές που θα αγαπήσετε.
Εμείς τη δοκιμάσαμε στα Βαρδούσια της ομορφιάς, τώρα που το φθινόπωρο η φύση παίζει με τα χρώματα του χρυσού, του κόκκινου και του κίτρινου.
Ζαμπονοτυρόπιτες
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 5 πιτούλες
1 αβγό χτυπημένο
Σουσάμι
Για τη ζύμη
280 γρ. φαρίνα
25 γρ. μαγιά φρέσκια
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml χλιαρό νερό
100 ml ηλιέλαιο
1/4 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
250 γρ. τριμμένα τυριά (ρεγκάτο και μοτσαρέλα ανάμεικτα ή κασέρι ή γραβιέρα)
1 αβγό
5 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας ή χοιρινό ή φουέ
πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθύ μπολ διαλύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί.
Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Την αφήνουμε για 15 λεπτά «να ξεκουραστεί».
Στο μεταξύ χτυπάμε ένα αβγό και το ανακατεύουμε με τα τριμμένα τυριά και λίγο πιπέρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε ίσα κομμάτια.
Με έναν μικρό πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Μοιράζουμε το μείγμα του τυριού στα πέντε φύλλα.
Απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν πάνω από τη γέμιση, ανασηκώνουμε το ελεύθερο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε προσεκτικά τη γέμιση. Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης περιμετρικά, έτσι ώστε να εγκλωβίσουμε το υλικό και να μη χυθεί κατά το ψήσιμο.
Βάζουμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τις αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και τις πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι οι πίτες να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Τις βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα χωρίς να σκεπάσουμε ποτέ για να μείνει το φύλλο τραγανό.
Σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Για ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά μπορούμε να αλείψουμε το εσωτερικό του φύλλου με λίγη σάλτσα ντομάτας ή πέστο.