Xoύμους ή αλλιώς κρέμα Ρεβιθιών – Μια τέλεια υπερτροφή …

Xoύμους ή αλλιώς κρέμα Ρεβιθιών

Το χούμους είναι μια εξαιρετική και πολύ νόστιμη γεύση της μεσογειακής κουζίνας. Θεωρείται υπερτροφή αφού πλημμυρίζει τον οργανισμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα ρεβίθια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου μαγνησίου και ψευδαργύρου επίσης περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιταμίνη Α.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι είναι τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που σημαίνει ότι δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν το ζάχαρο του αίματος. Τα ρεβίθια αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βασικά μέταλλα και βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Το ταχίνι είναι μία υπερτροφή για αυτό και οι μοναχοί το θεωρούν απαραίτητο στην διατροφή τους. Πρόκειται για ένα πλούσιο σουσαμοπολτό  με γεύση ξεχωριστή  και θρεπτικά στοιχεία ευεργετικά στον οργανισμό. Μάλιστα ο συνδυασμός των οσπρίων με το ταχίνι μας δίνει μία τροφή πολύ πλούσια, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης πλημμυρίζει από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου αλλά και φυτικών ινών.

Το κουκουνάρι δένει αρμονικά και ο χυμός λεμονιού βοηθά στην απορρόφηση όλων των ευεργετικών στοιχείων.

Η συνταγή δική σας.

Xoύμους ή αλλιώς κρέμα Ρεβιθιών 2

Χούμους ή αλλιώς κρέμα Ρεβιθιών

Από την Μαριλένα Πετροπούλου, δεινή μαγείρισσα

Υλικά

250 γρ. ρεβίθια, καλά μουλιασμένα

200 γρ. ταχίνι

10 ντοματάκια, κομμένα στη μέση

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

χυμό από 2 λεμόνια

50 γρ. κουκουνάρι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

αλάτι θαλασσινό

γλυκιά πάπρικα

Νερό χλιαρό μόνο εάν το μείγμα μας είναι πολύ σφιχτό

Xoύμους ή αλλιώς κρέμα Ρεβιθιών

Tρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε τα ρεβίθια.

Σε μεγάλο μπολ μουσκεύουμε για 12 ώρες τουλάχιστον τα ρεβίθια σε 2 ½  λίτρα κρύο νερό, χωρίς αλάτι, χωρίς σόδα.

Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα ρεβίθια.

Τα αλέθουμε στο multi προσθέτοντας το ταχίνι, το σκόρδο, το φρέσκο χυμό λεμονιού και το αλάτι μέχρι να γίνει το χούμους σαν βελούδινη κρέμα με στιβαρή υφή.

Σε τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά τα ντοματάκια.

Σερβίρουμε το χούμους σε σαλατιέρα και το περιλούζουμε με τα ντοματάκια και το ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα και κουκουνάρι.

Μικρά μυστικά

Για να έχει το χούμους βελούδινη υφή μπορούμε να τρίψουμε ανάμεσα στα χέρια μας τα ρεβίθια να φύγει ο φλοιός τους.

Προηγούμενο άρθροTo stress δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό! – Γράφει ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας
Επόμενο άρθροΣφοδρή σύγκρουση 2 ΙΧ με μια γυναίκα νεκρή στην ΕΟ Αλεξάνδρειας – Γιαννιτσών – Βίντεο – Φώτο