Xοιρινό με μήλα, κυδώνια και κάστανα – Γεύση ονειρική …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το χοιρινό ταιριάζει πολύ με τα φρούτα, τα κάστανα και τους ξηρούς καρπούς γιατί του χαρίζουν μια γεύση εξωτική. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε και τα κυδώνια με αχλάδια και να προσθέσουμε σύκα λευκά και βερίκοκα αποξηραμένα.

Αν δεν σας αρέσει τόσο το χοιρινό μπορείτε να ακολουθήσετε ακριβώς την ίδια συλλογή με κόκορα χωριάτικο ή ακόμα και μοσχάρι.

Η επιλογή δική σας.

Η Νίκη μεγαλουργεί στην κουζίνα της και εμείς απολαύσαμε ονειρικές γεύσεις στο μπαλκόνι της με θέα τη Ζαγορά.

Xοιρινό με μήλα κυδώνια και κάστανα 1

Xοιρινό με μήλα, κυδώνια και κάστανα

Από τη Νίκη Σπανού, μαγείρισσα «Το Μειντάνι», Ζαγορά Πηλίου

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε κομμάτια

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

1 ποτήρι κρασί ροζέ τοπικό

Μισή κ.σ. πελτέ

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 -2 πρέζες πάπρικα γλυκιά

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

5 κόκκοι μπαχάρι

3 μήλα, καθαρισμένα κομμένα κυδωνάτα

3 μέτρια κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα κυδωνάτα

500 γρ. κάστανα Ζαγοράς βραστά και καθαρισμένα

5-6 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

1 κ.σ. βούτυρο

Xοιρινό με μήλα κυδώνια και κάστανα 2

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το χοιρινό να σοταριστεί για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Γυρίζουμε με τη λαβίδα το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πάπρικα.

Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει το κρέας και βράζουμε για 1 ώρα σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε βούτυρο και ελαιόλαδο τα μήλα, τα κυδώνια και τα κάστανα σε μέτρια φωτιά για 2 – 3 λεπτά.

Σε πυράντοχο ταψί ή τη γάστρα στρώνουμε σαν βάση τα μήλα, τα κυδώνια, τα κάστανα και από πάνω ρίχνουμε το κρέας μαζί με το ζουμί του τα δαμάσκηνα και ανακινούμε το ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σε σερβίρουμε.

Xοιρινό με μήλα κυδώνια και κάστανα 3

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και βερίκοκα αποξηραμένα, καρύδια ή κουκουνάρι.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός που θα επικρατεί στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2025