Βurger με καραμελωμένα κρεμμύδια – Ένα burger υπερπαραγωγή…

Το καλύτερο burger για να απολαύσετε δίπλα στη θάλασσα με δροσερή μπύρα και ωραία παρέα… Η αλήθεια είναι ότι επιτρέπεται λίγο να ξεφεύγουμε και να κάνουμε μικρές υπερβολές.

Το δειλινό στη Σεργούλα, Φωκίδας
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το ψωμάκι που θα διαλέξουμε για να «κλείσουμε» το burger μπορεί να είναι ένα ολοστρόγγυλο βουτυρένιο μπριός ή ψωμί με σουσάμι.

Στην παραλία Σεργούλας, στη Φωκίδα, μόλις έπεσε ο ήλιος απολαύσαμε ένα απίθανο burger με ολοστρόγγυλες μαμαδίστικες πατατούλες. Τις πασπαλίσαμε με βουνίσια ρίγανη μυρωδάτη και δίπλα βάλαμε μουστάρδα και επιπλέον κέτσαπ.

Κάνουμε που κάνουμε την παρασπονδία ας την κάνουμε ολοκληρωμένη. ..

Η συνταγή δική σας.

Βurger με καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

Για τα μπιφτέκια

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από λάπα, περασμένος μια φορά από τη μηχανή

2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα

3  κ.σ. κέτσαπ

λίγο ξύδι

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

4 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

3 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κ.σ βαλσαμικό ξίδι

2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Σύνθεση υλικών

4 στρογγυλά ψωμάκια για hamburger

8 φέτες τυρί τσένταρ ή γκούντα

8 φέτες ψημένο μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος ή τοστιέρα

4 φέτες ντομάτα

4 τρυφερά φύλλα μαρουλιού

4 φέτες γαλοπούλα

Αγγουράκι τουρσί

Tρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ξύδι, τη σάλτσα κέτσαπ, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 μέρη και πλάθουμε 4 μπιφτέκια.

Ψήνουμε τα μπιφτέκα στο γκριλ και από κάτω βάζουμε ένα ταψάκι με λίγο νερό.

Αφήνουμε να ψηθούν για 6 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά και το γυρίζουμε με τη λαβίδα.

Το μπιφτέκι πρέπει να παραμείνει λίγο ζουμερό έτσι είναι και πιο νόστιμο.

Πάνω στο κάθε μπιφτέκι βάζουμε μια φέτα τυρί και ψήνουμε 1 λεπτό ακόμα μέχρι να λιώσει ομοιόμορφα.

Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ίσως και περισσότερο μέχρι να ξανθύνουν.  Προσθέτουμε το μπαλσάμικο και το αλάτι και τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Με μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε το κάθε ψωμάκι στη μέση. Ψήνουμε για 2′ και ψωμάκια στο γκριλ

Στη βάση του Βurger βάζουμε το μαρούλι, τη γαλοπούλα, τη ντομάτα, το μπιφτέκι με το τυρί και από πάνω δύο φέτες μπέικον και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Αν θέλουμε διακοσμούμε με αγγουράκι τουρσί κομμένο στη μέση.