Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με ψημένα ρεβίθια – Νηστίσιμη και νόστιμη

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια σούπα νόστιμη με υψηλή διατροφική αξία χαρίζει ευεξία στον οργανισμό μας. Το κουνουπίδι αλλά και τα ρεβίθια είναι από τις «δυνατές τροφές».

Είναι γνωστό ότι τα ρεβίθια είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής διατροφικής  αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Περιέχουν αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Αποτελούν πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες, άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Προστατεύει τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.

Τα ψημένα ρεβίθια είναι πολύ υγιεινό σνακ μπορούμε να το πασπαλίσουμε με διάφορα μυριστικά ή μπαχαρικά. Για τα παιδιά μπορούμε να φτιάξουμε ένα ευπρόσδεκτο σνακ πασπαλίζοντάς τα ρεβίθια με μέλι, ζάχαρη χρωματιστή, κανέλα.

Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με ψημένα ρεβίθια 1

Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με ψημένα ρεβίθια

Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Στη κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

500 γρ. κουνουπίδι

250 γρ πατάτες

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

5 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1  λίτρο ζωμό λαχανικών

Για τα ρεβίθια

200 γρ ρεβίθια μουλιασμένα για 10 ώρες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

¼ κ.γ. πιπέρι

¼ κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. αλάτι

Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με ψημένα ρεβίθια 2

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα πράσινα φύλλα και το κόβουμε σε μπουκετάκια. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες.

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο να σοταριστούν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε  για 20 λεπτά.

Με το ραβδομπλέντερ αλέθουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τέλος προσθέτουμε το κύμινο.

Ετοιμάζουμε τα ρεβίθια.

Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά μας.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20-25 λεπτά ανακατεύοντάς τα 2-3 φορές.

Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με ψημένα ρεβίθια 3

Σερβίρουμε τη σούπα και την πασπαλίζουμε με τα ρεβίθια.

Αν θέλουμε κάνουμε και διάφορά σχήματα προσωπάκια, καρδούλες ή γεωμετρικά σχήματα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου 2025