Το 2022 φτάνει και ήδη χτυπάει την πόρτα μας. Οπότε πάμε γρήγορα, όπως ακριβώς κυλάει ο χρόνος, να φτιάξουμε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα. Φέτος θα της δώσω μορφή ρολογιού συμβολικά, μιας και θα ευχηθώ να ναι κοντά η ώρα που θα απαλλαγούμε από τα προβλήματά μας και ειδικά μια και καλή από αυτόν τον μπαμπέση τον κορονοϊό.
Ωωω, η ώρα φτάνει παρά πέντε. Μην ανησυχείτε όμως, θα προλάβουμε!
Βασιλόπιτα «ρολόι» με δείκτες
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά για τη Βασιλόπιτα:
Όλα σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
450 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
160 ml γάλα
100 ml χυμό φρέσκο πορτοκάλι
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει (φαρίνα)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
Μαχλέπι
1 κ.σ. κονιάκ
2 βανίλιες και
λίγο ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, για να γίνει πιο αφράτη η βασιλόπιτά μας.
Κατόπιν χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ, με τη σειρά που είναι γραμμένα.
Φυσικά δε ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για μία ώρα περίπου.
Από επάνω βάζουμε αν θέλουμε, σοκολάτα γκανάζ.
Για τη βασιλόπιτα χρησιμοποιούμε τσέρκι σε διάσταση νούμερο 30.
Μόλις κρυώσει καλά η βασιλόπιτα, κάνουμε τη γκανάζ.
Υλικά για τη Γκανάζ:
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Κατόπιν ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία την κρέμα γάλακτος και μετά τη ρίχνουμε στη σπασμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Τέλος προσθέτουμε και το μέλι, για να γυαλίσει η σοκολάτα γκανάζ.
Την περιχύνουμε πάνω από τη βασιλόπιτα και μετά στολίζουμε, όπως θέλουμε.
Για τους αριθμούς χρησιμοποιούμε γλάσσο με άχνη και λεμόνι.
Θα χρειαστούμε:
1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. λεμόνι
1 κ.γ. μέλι
1 βανίλια
Τα ανακατεύουμε όλα αυτά μαζί, μέχρι να γίνει το γλάσσο μας.
Καλή σας επιτυχία και Καλή Χρονιά!